Proiectul este finanţat în cadrul programului Shift+Vieţi, care urmează să dezvolte un Ghid pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down, urmând să organizeze un forum naţional şi seminare locale în 12 oraşe din ţară, la care 120 de adulţi cu această boală vor fi pregătiţi să îşi caute un loc de muncă.

Ce presupune acesta

Ghidul pentru angajarea persoanelor cu Sindrom Down include sfaturi utile pentru candidaţi, pentru familiile lor şi pentru angajatori. Componenta dedicată persoanelor cu SD este adaptată nivelului de înţelegere al acestora (Easy Reading).

Conform unor estimări pe baza unor modele statistice cu privire la Sindromul Down valabile pentru anul 2015, în România trăiesc 4.414 de persoane cu această boală, însă este posibil ca acest număr să fie „uşor subestimat”, pentru că îi ia în calcul doar pe cei care au obţinut un certificat de handicap.

În cadrul proiectului „Angajaţi, NU Asistaţi!”, cele 120 de persoane cu Sindrom Down vor fi pregătite şi să participe la stagii de practică/internship, unde să experimenteze şi să înveţe sarcini de lucru.

„Din informaţiile SOR, în România lucrează cu contract individual de muncă mai puţin de 10 persoane cu SD. Şansele de ocupare ale acestei categorii de persoane sunt reduse din cauza abilităţilor lor cognitive scăzute, a lipsei de pregătire pentru muncă, dar şi din cauza prejudecăţilor angajatorilor, care nu cunosc această categorie şi nu şi-au pus problema adaptării locurilor de lucru şi a pregătirii echipei. Acestora li se adaugă teama de eşec, de discriminare, de pierdere a protecţiei sociale, lipsa de resurse şi servicii dedicate, specifice familiilor persoanelor cu SD”.