Capitalizarea totala a fondului este de 200 milioane de dolari, dar nu a fost inca decisa suma ce va fi alocata Romaniei. Pietele de capital din zona Europei Centrale si de Est nu reprezinta o prioritate pentru Soros Investment Capital Management, fiind considerate nefunctionale si de prea mici dimensiuni. Vor fi preferate investitiile directe, iar administratorii fondului se vor ghida mai putin dupa activele companiilor vizate si in mai mare masura dupa calitatea managementului. Suma alocata unei investitii se va situa intre cinci si 30 milioane de dolari. Soros Investment Capital a fost creat in anul 2000 si are in portofoliu sapte investitii, prima fiind realizata in ianuarie 2001, in operatorul de telefonie Macedonia Telecom.

Parc de software la Galati
Primul parc de software din Romania va fi deschis la Galati, in administrarea companiei Cons Management Parc. Proiectul a demarat in luna octombrie 2001, prin constituirea unui consortiu format din autoritatile locale, companii din zona si reprezentanti ai universitatii Dunarea de Jos. Din bugetul total al proiectului, de 20 de miliarde lei, jumatate a fost acoperit prin fonduri nerambursabile de la Ministerul Dezvoltarii si Tehnologiei. Parcul va pune la dispozitia firmelor interesate o suprafata de 2.500 metri patrati si se estimeaza ca va gazdui activitatea a 100 de companii cu un numar total de 500-1.000 de angajati. In primii patru ani de activitate firmele vor fi scutite de plata chiriei. Proiecte similare se afla in diferite stadii de derulare la Brasov, Timisoara sau Slobozia.

LNM face o noua achizitie
Grupul LNM, proprietarul combinatului Sidex Galati, a finalizat preluarea uzinei cehe Nova Hut. Guvernul ceh a obtinut un pret de 85 milioane dolari, plus alte 820 milioane dolari reprezentand datorii preluate si investitii viitoare. Industria siderurgica din Cehia a fost puternic afectata de pierderea principalelor piete din fostul bloc comunist, iar datoriile acumulate risca sa duca la inchiderea capacitatilor si la concedieri masive. Piata din centrul si estul Europei este disputata, in acest moment, de catre LNM, cu combinate in Cehia si Romania, si US Steel, care detine o capacitate de productie in Slovacia. Liderul mondial in productia de otel, Arcelor, si-a manifestat intentia de a candida la cumpararea de active din siderurgia poloneza.

Reguli mai favorabile pentru leasing
Guvernul a aprobat o ordonanta care permite firmelor sa considere cheltuieli deductibile toate sumele ce reprezinta dobanzi aferente operatiunilor de leasing. Societatile de leasing au fost asimilate institutiilor de credit, ceea ce face ca operatiunile de leasing sa fie tratate similar cu cele bancare. Singura conditie pentru a deduce intreaga cheltuiala cu dobanzile pentru leasing este ca gradul de indatorare a firmei respective sa fie mai mic de unu. Gradul de indatorare se calculeaza ca raport intre datoriile totale si capitalul propriu.

2,5 miliarde de dolari pentru Ministerul Transporturilor
Miron Mitrea, ministrul transporturilor si lucrarilor publice, a declarat ca anul 2003 va reprezenta un adevarat „boom” in ceea ce priveste constructia de autostrazi. In prezent, se afla in constructie 192 de kilometri de autostrada si este de asteptat sa inceapa lucrarile pentru un nou tronson de 120 de kilometri. In domeniul constructiei de locuinte, Mitrea si-a anuntat intentia de a trece la construirea de cartiere complexe, care sa adaposteasca cateva mii de oameni, si toate facilitatile necesare. Pentru o mai buna transparenta a activitatii ministerului pe care il conduce, Mitrea a declarat ca toate achizitiile publice ale ministerului se vor derula prin Bursa Romana de Marfuri. In ultimii doi ani, Ministerul Transporturilor a semnat contracte de imprumut in valoare de 2,5 miliarde dolari pentru finantarea diverselor proiecte.

Europenii sunt pesimisti
Increderea cetatenilor si a companiilor europene in economia zonei euro a scazut in ianuarie 2003 fata de ultima luna a anului trecut, de la 98,6 la 98,4, sub cele mai pesimiste previziuni ale analistilor. Nivelul de acum este similar cu cel atins in 1997, iar scaderea a fost determinata mai ales de temerile privind pierderea locurilor de munca, evolutia economiilor din zona si un razboi in Irak. Companiile ce activeaza in zona euro se asteapta la performante slabe in sectorul industrial in urmatoarea perioada. Cei mai pesimisti s-au dovedit a fi locuitorii Frantei, Greciei, Protugaliei, Olandei si Finlandei.

Revista Strategia Marketing s-a lansat pe piata
Editura Strategia a lansat lunarul de specialitate Strategia Marketing. Revista se adreseaza profesionistilor din marketing, publicitate si relatii publice, dar si managerilor si intreprinzatorilor. Demografic, tinteste un public intre 25 si 45 de ani, cu venituri medii si mari, activi, cu studii universitare. Publicatia apare intr-un tiraj de 8.000 de exemplare, color, costa 50.000 de lei si este distribuita la nivel national, in Bucuresti si in marile orase.