‘Erau doi tineri de origine egipteană care se pregăteau să comită un atentat, fie cu exploziv, fie cu ricină, această otravă (…) foarte puternică’, a declarat ministrul francez la postul BFMTV. ‘Ei aveau tutoriale care explicau cum pot fi fabricate otrăvuri pe bază de ricină’, a continuat acesta, adăugând că cei doi tineri comunicau pe mesageria criptată Telegram.

‘Arestarea a avut loc în arondismentul 18 din Paris’, în nordul capitalei, a declarat pentru AFP o sursă apropiată anchetei, precizând că cei doi ‘au recunoscut că doreau să treacă la fapte’. Potrivit sursei, arestarea a avut loc vineri, 11 mai, în ajunul atacului cu cuţit întreprins la Paris de Hamzat Azimov, un jihadist franco-rus care a ucis o persoană şi a rănit alte cinci în cartierul Opera, în plin centrul capitalei franceze.

În seara zilei de joi, un prieten al atacatorului, Abdul Hakim A., un franco-rus de 20 de ani, a fost arestat pentru ‘asociere cu terorişti în vederea pregătirii de atacuri’. Două tinere femei, apropiate ale lui Abdul Hakim A., au fost de asemenea arestate.

În total, 51 de atentate au fost dejucate din ianuarie 2015, a anunţat la sfârşitul lui martie premierul francez Edouard Philippe.

Franţa s-a cufundat în era violenţei jihadiste în ianuarie 2015, în urma atentatelor care au avut ca ţintă săptămânalul satiric Charlie Hebdo, o poliţistă în Montrouge, lângă Paris, şi un supermarket cuşer lângă Paris, cele trei atacuri soldându-se în total cu 17 morţi.

Atacul de sâmbătă de la Paris a ridicat la 246 numărul de persoane ucise de la începutul acestui val de atentate jihadiste în Franţa. AGERPRES