Un ‘comisar pentru reconstrucţie’ desemnat din rândul celor 27 de comisari ai UE ‘ar putea avea responsabilitatea principală pentru avansarea creşterii şi aplicarea reformelor în această ţară’, a sugerat ministrul liberal (FDP) în cotidianul Handelsblatt. Acesta ar coordona inclusiv ofertele de ajutor venite din partea statelor membre, consideră Roesler, care şi-a reiterat dezamăgirea faţă de lipsa de entuziasm manifestată de Grecia în privinţa acceptării ofertei germane de sprijin. ‘Este deosebit de important astăzi ca Grecia să fie pregătită în sfârşit să coopereze mai mult’, a mai spus el.

La începutul săptămânii în curs, un document, emis de ministerul său făcea un bilanţ dezamăgitor cu privire la iniţiativele lansate de Germania în sprijinul efortului grec.

‘Nu înţeleg de ce partea elenă se opune acestei propuneri’, a adăugat ministrul german, cu referire la ideea unui comisar însărcinat cu redresarea economiei Greciei.’Uneori, am impresia că poporul grec este conştient de sacrificiile necesare, dar că elitele elene nu vor să-şi piardă privilegiile’, a spus el în continuare.

Germania a lansat deja ideea unui ‘comisar pentru probleme bugetare’ care să supervizeze finanţele Greciei, o idee ce a fost respinsă de majoritatea partenerilor săi şi de Grecia însăşi, care a apreciat ca extrem de deplasată această tentativă de a o pune sub tutelă.

Nu este prima oară când ministrul german al economiei face declaraţii mai puţin convenţionale cu privire la Grecia. Cu câteva luni în urmă, el a evocat public posibilitatea intrării în incapacitate de plată a Greciei, bulversând pieţele.
SURSA: Agerpres