Cultivarea plantelor medicinale și aromatice, procesarea acestora și producerea de ceaiuri, cosmetice, produse farmaceutice și diverse suplimente alimentare a devenit în ultimii ani o afacere bănosă. O dovedește puzderia de magazine de produse naturiste care au apărut  ca ciupercile după ploaie în toată țara. Adevărul este că potențialul natural al României este imens: din totalul celor 3.700 de specii de plante care cresc în țara noastră, flora medicinală este reprezentată de 800 de specii, dintre care 283 au proprietăți terapeutice certe.
Înainte de 1990, exista în acest domeniu o singură intreprindere, evident, cu capital de stat: Plafar. Azi, există zeci de societăți private care se ocupă de cultivarea, procesarea și valorificarea plantelor medicinale și aromatice. S-au format asociații și grupuri de producători. Dar principala organizație a producătorilor și prelucrătorilor de plante medicinale și aromatice din România este Patronatul „Planta Romanica“. Acesta reunește 25 de firme, printre care, Hofigal București, Exhelios Timișoara, Dacia Plant Sebeș, județul Alba etc. Nu există date oficiale exacte, dar în domeniu se vehiculează o cifră de afaceri anuală de circa 800-900 de milioane de euro.

Hofigal, o poveste de succes

Una dintre cele mai cunoscute mărci de produse homeopate, gemoderivate şi fitoterapice galenice din România este Hofigal București. Înființată în 1990 de către inginerul chimist Ştefan Manea, firma Hofigal era la început o afacere mică, de familie, producea și vindea doar două-trei produse, din plante cultivate pe un mic teren agricol. Ștefan Manea ne-a povestit cum a ajuns azi în topul firmelor din acest domeniu: „Am pornit de jos, cum se spune, la începutul anilor ‘90, dar, încet-încet, ne-am extins activitatea, am achiziționat sau concesionat mai multe terenuri, ne-am creat propria noastră bază de semințe, precum și propria tehnologie și capacitățile de procesare. Astfel, am ajuns azi să cultivăm materia primă pe 35 de hectare și să realizăm peste 450 de produse, cu aproximativ 500 de angajați“.

Pe scurt, Hofigal produce și comercializează o gamă largă de produse din plante medicinale și aromatice, medicamente, suplimente alimentare, cosmetice și substanțe farmaceutice. În anul 2003, firma a deschis un centru de terapie naturală la Breaza, în județul Prahova. Iar în 2006, a deschis  în Bucuresti centrul medical „Hofimed“, unde se folosesc metode de diagnostic și tratament care contribuie la stimularea forțelor proprii de refacere și autovindecare a organismului. „Toate materiile prime active le obţinem în condiţii controlate, în cadrul unei agriculturi strict ecologice“- ne-a spus Ștefan Manea. Pentru a ajunge la acest nivel, Hofigal a ecologizat inițial terenurile prin cultivarea succesivă a diferitor specii de plante, care au extras din sol toate substanţele ce ar fi putut impurifica recoltele ulterioare. Abia după aceea au fost cultivate plantele folosite ca surse de materii prime active, fără îngrăşăminte chimice, erbicide, stimulatori, și alte tipuri de tratamente chimice.

Despre cifra de afaceri și despre profit, Ștefan Manea nu crede că este important să ofere date. „Important este că, deși am investit foarte mult în tehnologie, utilaje și echipamente, nu suntem pe pierderi. Dimpotrivă, obținem în fiecare an suficient profit pentru a le asigura salariaților noștri niște venituri decente pentru zilele noastre“, ne-a spus în încheiere patronul firmei Hofigal.


Am pornit de jos, cum se spune, la începutul anilor ‘90 dar, încet-încet, ne-am extins activitatea și am ajuns azi să cultivăm materia primă pe 35 de hectare și să realizăm peste 450 de produse.

Ștefan Manea, patronul firmei Hofigal