Anunțul a fost făcut de David Light, fondator şi CEO al laboratorului Valisure. Potrivit acestuia, laboratorul pe care în conduce verifică calitatea medicamentelor şi a produselor de îngrijire a sănătăţii.

Recent, însă s-a întâmplat un lucru fără precedent. Mai exact, compania a testat aproape 300 de produse de protecţie solară şi a constatat că 27% conţineau benzen, potrivit unui comunicat al companiei.

În același timp, paisprezece dintre produse (5%) conţineau benzen la niveluri mai mari de 2 părţi per milion (ppm), care este limita recomandată de FDA pentru benzen în produse cu indicaţie medicală care nu pot fi făcute fără această substanţă.

„Prezenţa acestui carcinogen în produse recomandate pe scară largă pentru prevenirea cancerului de piele şi care sunt utilizate în mod constant de adulţi şi copii este foarte îngrijorătoare”, a declarat David Light, fondator şi CEO al laboratorului Valisure, conform Agerpres.

Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) informează că benzenul este un lichid incolor sau de culoare galben deschis, care se formează natural, dar este de asemenea produs şi în urma unor activităţi umane.

Mai exact, potrivit sursei citate, emisiile de noxe de la automobile şi arderea cărbunelui şi a petrolului pot elibera benzen în aer; substanţa chimică este, de asemenea, utilizată la fabricarea unor materiale plastice, cauciucuri, coloranţi, detergenţi, medicamente şi pesticide.

Benzenul cauzează cancer și leucemie

În același timp CDC mai avertizează și cu privire la faptul că expunerea la niveluri ridicate de benzen cauzează cancer la om, în special cancer de sânge, leucemie.

La rândul ei, subliniază faptul că benzenul  nu ar trebui utilizat la fabricarea produselor medicamentoase decât în circumstanţe speciale. Este vorba despre situația în care utilizarea este inevitabilă şi medicamentul constituie un progres terapeutic semnificativ.

În aceste cazuri, nivelurile de benzen ar trebui să fie limitate la 2 ppm dacă nu se justifică altfel, indică FDA. Amintim faptul că, la începutul pandemiei de COVID-19, când a existat o penurie de dezinfectant pentru mâini, FDA a permis temporar ca dezinfectantele pentru mâini să conţină până la 2 ppm de benzen.

Totuși, din luna martie 2021, laboratorul Valisure a anunţat că a detectat benzen peste acest nivel în aproape 24 de produse pentru dezinfectarea mâinilor, dintre care cel puţin unul a fost retras ulterior.

Cremele de protecție solare vizate vor fi retrase de pe piață

În acest context, având în vedere descoperirea benzenului în produsele de protecţie solară, Valisure a solicitat FDA să retragă cele 78 de produse de pe piață. Totodată, specialiștii din domeniu recomandă FDA să efectueze propria investigaţie cu privire la fabricarea acestora.

De menționat este faptul că, deşi FDA susţine că benzenul nu ar trebui utilizat la fabricarea medicamentelor, agenţia nu precizează o limită specifică pentru medicamente precum protecţia solară (FDA reglementează protecţia solară ca medicament fără prescripţie medicală).

În același timp, în contextul în care benzenul nu a fost detectat în majoritatea produselor de protecţie solară testate de Valisure, compania susţine că utilizarea benzenului în produsele de protecţie solară nu este inevitabilă şi că nu ar trebui permisă niciun fel de cantitate detectabilă din această substanţă chimică în aceste produse.

„Este esenţial ca agenţiile de reglementare să abordeze contaminarea cu benzen în protecţia solară … astfel încât toate persoanele să se simtă în siguranţă folosind produse de protecţie solară”, a declarat dr. Christopher Bunick, profesor asociat de dermatologie la Universitatea Yale.

FDA a reacționat rapid în acest sens. În cadrul unei declarații făcute pentru Live Science, FDA a menţionat că reexaminează solicitarea. Totodată, sursa citată a mai precizat că va continu să monitorizeze în continuare piața produselor de protecție solară pentru a vedea dacă sunt sau nu sigure pentru consumatorii americani.

„FDA tratează serios orice problemă de siguranţă în legătură cu produsele pe care le reglementăm, inclusiv cele pentru protecţia solară. În timp ce agenţia evaluează petiţia depusă de cetăţeni, vom continua să monitorizăm piaţa produselor de protecţie solară şi eforturile de producţie pentru a asigura disponibilitatea unor produse sigure pentru consumatorii americani”, se precizează în declaraţie.

Dr. Christopher Bunick a mai adăugat că aceste constatări nu înseamnă că oamenii ar trebui să nu mai folosească produse de protecţie solară, care pot ajuta la prevenirea cancerului de piele, ci doar să fie atenți la ingrediente și dacă sunt sau nu sigure.

„Multe produse de protecţie solară testate de Valisure nu conţin benzen, iar aceste produse sunt probabil sigure şi ar trebui să fie utilizate în continuare, alături de pălării şi îmbrăcăminte de protecţie solară adecvate pentru a reduce riscul de cancer de piele”, a concluzionat profesorul Bunick.