Tatian Baloi are 43 de ani si sustine ca dintotdeauna a dorit sa aiba propria sa afacere. Dupa ce a lucrat douazeci de ani itr-o sectie de turnatorie de la societatea siderurgica Sidermet Calan, a hotarit sa plece din societate cu Ordonanta nr. 9/1997, acceptind sa primeasca de 12 salarii compensatorii. Tatian sustine ca nu prea a avut de ales, deoarece cea mai mare parte dintre colegi au fost disponibilizati, iar turnatoria i care lucrase a fost ichisa. Atunci i-a venit ideea sa isi construiasca propria turnatorie care urma sa fabrice piese artizanale din aluminiu.
Locul pentru noua investitie a fost repede gasit, i curtea casei parintilor sai, din satul Batiz, o localitate asezata la 15 km departare de municipiul Deva. „Am ocupat un garaj unde, iainte, ascunsese fratele meu un atelier de reparatii auto. Dupa ce am facut amenajarile necesare, am hotarit sa-mi procur utilajele si instalatiile de care aveam nevoie”, sustine Tatian.
Atelierul creat sub vita de vie are aproximativ de 15 metri patrati. Dar fostul garaj a devenit un veritabil atelier de piese turnate. O data ce a luat aceasta hotarire, fostul turnator siderurgist s-a decis sa investeasca i aceasta mica afacere toti banii primiti drept compensatii si a iceput sa alerge dupa autorizatiile necesare pentru a icepe productia de piese din aluminiu.
Instalatia de topire propriu-zisa a fost primita de la un prieten din Germania. Este vorba de un injector cu motorina, pentru combustibil de tip E, provenind de la o centrala termica autorizata sa functioneze i Uniunea Europeana. Instalatia, care deserveste cuptorul de aluminiu, cu o capacitate de 15 kilograme, are o ardere cu un procentaj de peste 98,1%, nu produce gaze si este ecologica.
Tatian Baloi sustine ca procesul tehnologic de topire si turnare a aluminiului este simplu, iar pentru miezuri foloseste nisip provenit din zona si care se potriveste de minune acestor procedee tehnice. Pentru itreaga dotare a atelierului, Tatian a cheltuit aproximativ zece milioane de lei, suma ce reprezentau salariile sale compensatorii.
Baloi spera sa treaca la productia de serie
in prezent, Tatian Baloi asteapta sa stringa bani pentru obtinerea autorizatiei de mediu, care costa 20 milioane de lei. El a reusit sa fabrice un esantion de piese de proba, utilizind ca materie prima resturile de aluminiu provenite de la atelierul de reparatii auto. Este vorba de piese frumos ornamentate, ce pot fi folosite ca picioare pentru masute si scaune, balustri de aluminiu, piese pentru gardulete metalice, pentru care exista o bogata piata de desfacere.
in ceea ce priveste piesele turnate, acestea se valorifica cu 80.000 de lei pe kilogram, i conditiile i care un kilogram de aluminiu deseu se gaseste pe piata la un pret de numai 12.000 lei. De asemenea, o mare cautare o au coroanele de aluminiu si pinioanele pentru betonierele de capacitate mica pe care le poate produce i atelierul sau. „Astept sa pot stringe banii de autorizatie pentru a putea sa-mi icep productia de serie. Acum traiesc doar din agricultura”, spune Tatian Baloi.