„Pentru programul de reabilitare, a fost acordată o singura garanţie, în valoare de 10.000 ron, venită din Judeţul Gorj“, ne-au informat în exclusivitate reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM)
Guvernul a decis, încă de la începutul lunii iulie, ca proprietarii locuinţelor incluse în programul de reabilitare termică să aibă posibilitatea să finanţeze lucrarea prin credit bancar contractat cu garanţia statului şi dobândă subvenţionată, după modelul programului „Prima Casă“.
Noua variantă se vrea o alternativă la vechiul program, în care statul suporta 80% din investiţie,  dat fiind faptul că autorităţile nu mai fac faţă plăţilor. Din acest motiv, Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale şi turismului, a anunţat recent că vechea variantă ar putea fi axată pe viitor strict pe cazuri sociale.

Anul trecut au fost reabilitate 24.000 de locuințe – nivel record – însă pentru a reabilita cele 3 milioane de locuinţe, exclusiv prin vechiul program, ar fi necesari 100 de ani.

Cum te poţi împrumuta

Deocamdată băncile înscrise în program sunt BCR şi CEC Bank. Acestea acordă finanţări în lei, pe maxim cinci ani, cu o dobândă ROBOR la 3 luni, la care se adaugă o marja fixă de 1,5-2,5% pe an, plus comisionul de gestiune datorat Fondului de Garantare. Avansul pe care trebuie să îl plătească solicitantul este de 10%.

De menţionat faptul că, pentru a accesa un credit, 90% din proprietarii unui bloc trebuie să fie de acord cu împrumutul pe care îl va face asociaţia de proprietari ca entitate juridică. Bineînţeles, creditul poate fi utilizat şi în cazul locuinţelor individuale.

Ca şi în cazul programului „Prima Casă“, există un prag maxim până la care te poţi împrumuta. Este vorba despre suma de 1.750 de euro/cameră, în cazul apartamentelor, excluzând bucătăria, holul şi baia, şi un prag maxim de 7.500 de euro în cazul caselor.