Inginerul Ioan Todosoiu, de 37 de ani, s-a saturat sa lucreze la stat. A parasit Turnatoria 3 din Calan, unde o vreme a fost chiar director, si a pus pe picioare propria sa afacere. Totul a iceput de la ideea de a turna stilpi de iluminat si balustrii din beton. „Faptul ca am proiectat, ca inginer turnator, stilpi de iluminat din fonta la societatea siderurgica m-a facut sa icerc acest lucru i propria mea firma si sa folosesc un material de constructie usor de gasit si de turnat, altul decit fonta, si care sa coste cu mult mai putin”, sustine Ioan Todosoiu.
A pus pe picioare o societate constituita i 1995, denumita Saceleana SRL, care-l mai are actionar si pe Mircea Paraian. Sediul se afla i localitatea Strei-Sacel, la citiva kilometri de drumul ce leaga Simeria de Valea Jiului, iar capitalul social subscris este de doua milioane de lei.
Piesele turnate se usuca i garaj
in primele opt luni ale acestui an, cifra de afaceri a societatii a ajuns la 175 de milioane lei. Singurul credit a fost angajat la Banc Post si nu a depasit 30 milioane de lei, bani utilizati i itregime pentru achizitionarea de materiale.
Ioan Todosoiu povesteste ca, i curtea casei sale din Strei-Sacel, a amenajat un atelier de circa 100 metri patrati, dotat cu icalzire centrala, unde exista o betoniera, un vibrator, modele din lemn si unde se lucreaza si iarna; piesele turnate se usuca i garaj. in ce consta procesul de turnare?
Cimentul si agregatul de riu se amesteca i betoniera si se toarna i forme, peste armatura de otel. Materia prima este cimentul, care se cumpara cu 78 mii de lei sacul, otelul beton – 8.500-10.500 lei/kg si balastul de riu.
in atelier lucreaza, sase zile pe saptamina, cite opt ore pe zi, doi fosti someri, care cistiga un salariu net de pina la 1,5 milioane de lei lunar, respectiv cite 6.000 lei pentru manopera la un balustru turnat.
Inginerul sustine ca va spori productia si numarul angajatilor, care vor primi si o masa calda. Ce preturi au produsele de la SC Saceleana SRL? Un balustru de beton costa 30.000 lei cu TVA; un panou montat – 450.000 lei; un metru patrat de dale pentru pavaj – 100.000 lei; un stilp ornamental – 100.000 lei, iar un stilp de iluminat cu glob de sticla si instalatie electrica – 200.000 lei. Administratorul societatii sustine ca isi propune si turnarea unor panouri de gard pentru monumente funerare.
Piata de desfacere, i Bucuresti si Baia Mare
Saceleana SRL livreaza, la aceasta ora, produse din beton la doua depozite angro: Minmetal SA Baia Mare si Velcom Construct SRL Bucuresti.
Ioan Todosoiu considera ca i acest an a realizat un profit net acceptabil, de noua milioane de lei, i conditiile i care „primele trei luni nu au fost functionale”. Au fost livrati 3.000 de balustri la Bucuresti, 1.000 la Baia Mare si 1.000 de bucati din acelasi sortiment i judetul Hunedoara, restul fiind vinduti ocazional.
La capitolul comenzi, Todosoiu declara ca are deja contracte pentru anul viitor: 2.000 de stilpi de imprejmuire 1.000 de stilpi de iluminat si 5.000 de balustrii din beton. Inginerul hunedorean sustine ca vrea sa ajunga la o cifra de afaceri de 500 milioane de lei, la sfirsitul anului 2001. „De asemenea, doresc sa-mi largesc aria de desfacere, fiind deja i tratative cu zece depozite din tara, i special i zona Dej-Cluj, i care se includ cele trei depozite arondate pe anul 2001”, declara Todosoiu.
Cheltuielile de transport constituie 30% din costurile de productie, deoarece transportul se face cu masini ichiriate si devine avantajos doar cind masinile se itorc icarcate cu alte materiale.
Ioan Todosoiu sustine ca includerea localitatii i zona defavorizata Hunedoara – Calan va avantaja societatea care are i obiectiv diversificarea productiei. „Daca sunt seriosi si isi respecta termenele de livrare a marfii si de plata este imposibil sa nu reuseasca; personal, ma imbolnavesc, efectiv, daca vine miine clientul si eu nu am marfa gata”, ii sfatuieste Teodosiu pe cei care vor sa iceapa o afacere.