Virusologul francez Yves Gaudin, şeful Centrului Național Cercetări Științifice din Franța, a declarat, într-un interviu, că noul coronavirus va mai circula în lume doi ani, o opinie pe care o împărtășesc mai mulți experți din întreaga lume.

SARS-CoV-2 nu se dă plecat

„Nu este doar teoria mea, suntem mai mulți virusologi din toată lumea. Pot spune chiar că majoritatea virusologilor știu că, epidemia nu se va opri în toată lumea când izolarea se va încheia în Franța”, a explicat Yves Gaudin.

„Nu toate statele sunt în același punct al epidemiei și nu știm dacă virusul este sezonier. Chiar și în cazul în care ar fi sezonier, probabil am reuși doar să încetinim epidemia, fără să îi punem capăt. În acest moment virusul s-a răspândit peste tot. Nu este ca în primul episod de SARS. Va trebui să trăim cu el”, a mai explicat virusologul francez.

Astfel, deși unele țări vor ieși din izolare în perioada următoare, în alte state numărul cazurilor este în creștere, așa cum se întâmplă în Anglia și SUA.  Așadar, noul coronavirus ar putea evolua în statele care au ieșit din carantină.

Alertă! Nu e sezonier!

Gaudin mai precizează că virusul ar putea să nu fie unul sezonier, în condițiile în care s-a răspândit și în zone cu temperaturi ridicate.

„Observăm că este prezent și în partea de sud (a planetei, n.r.), deci nu putem spune că este sezonier. Acolo este final de vară – început de toamnă, ceea ce înseamnă că a fost prezent acolo și în perioada caldă”, a mai adăugat el.