Ce poţi face cu 238.000 de euro? Să cumperi două vile în zona bună a Capitalei, să îţi cumperi un Ferrari nou sau să cumperi prin licitaţie un buşon de radiator. Dar nu orice buşon şi nu orice radiator. Este vorba de o piesă care a aparţinut unei maşini de colecţie, un Bugatti Royale, parte a impresionantei liste de maşini deţinute de industriaşul francez Fritz Schlumpf.

 

Fraţii Schlumpf, renumiţi în Franţa pentru fabricile de textile pe care le-au deţinut timp de mai multe decenii, au intrat pe lista personajelor negative în 1976, când au dat faliment din cauza datoriilor foarte mari acumulate în urma unor decizii de afaceri eronate. Deşi concurenţa asiatică muşca deja din profitul fabricilor de textile, cei doi fraţi au investit enorm în maşini de colecţie, în timp ce angajaţii erau trimişi în şomaj sau erau întârziaţi cu plata salariilor. În urma falimentului, statul francez a descoperit o colecţie privată şi în acelaşi timp secretă de peste 500 de automobile de colecţie, unele dintre ele unicat în lume.

 

Buşonul de radiator, demontat de pe un Bugatti Royale type 41 „Coupé Napoléon”, conţine o statuetă din argint masiv, înfăţisând un elefant. Însuşi radiatorul a fost sculptat de Rembrandt Bugatti, fratele lui Ettore Bugatti, cel care a infiinţat compania auto cu acelaşi nume.

 

Buşonul avea un preţ de pornire de numai 70.000 de euro şi a fost cumpărat de un colecţionar care a cerut să îi fie păstrat anonimatul.

 

SURSA: l’essentiel