Când am început să scriu această cronică de restaurante din Capital, mă gândeam că voi ajunge foarte repede să epuizez lista localurilor pe care le cunosc, le frecventez și îmi plac suficient de mult încât să le pot recomanda. Pentru că mi-am propus să fac din această cronică o rubrică utilă, nu una de satiră sau de critică gastronomică. Ei bine, Capitala noastră continuă să-mi rezerve tot felul de surprize și, săptămână de săptămână, mi se întâmplă să mai descopăr un loc nou demn de remarcat, care să ajungă apoi subiect pentru această rubrică. Sunt restaurante care fie au răsărit în ultimile luni, fie stăteau ascunse pe o câte o stradă mai ferită, ca un fel de comoară ce așteaptă să fie scoasă la lumină. O să spuneți că am exagerat cu această comparație, însă trebuie să credeți că, pentru un gurmand ca mine, care alege să-și petreacă o bună parte din timp cu prietenii sau cu clienții la masă în oraș, aceste descoperiri au o semnificație aparte și mă bucur de ele cât se poate de plenar.
De curând, am reusit să găsesc un locșor în București unde chiar m-am simțit bine și unde serviciile și mâncarea au fost deosebite. Restaurantul Mignon se află pe strada Frumoasă, la intersecţie cu Sevastopol. Am ajuns acolo într-o seară de joi, după o scurtă plimbare pe Calea Victoriei, venind dinspre Guvern. Trebuie să spun că am fost plăcut surprins, în primul rând, să descopăr în totalitatea ei această stradă Frumoasă, care mi s-a părut o bucățică de oraș care își merită cu prisosință numele, o oază de civilizație la un pas de centrul agitat al orașului, cu case vechi și elegante și grădini superb întreținute.

La capătul acestei scurte plimbări de seară am găsit un mic restaurant cochet, care m-a impresionat imediat prin distincția cu care este decorat și cu atmosfera foarte discretă, de mic bistrou parizian, care m-a întâmpinat încă de la intrare.
Privit din strada, locul poate părea ușor prea preţios și amenințător pentru portofel. În realitate, atmosfera de-acolo este destul de relaxată și nici prea scump nu mi s-a părut. Pe lângă încăperea stilată care se vede din stradă, la subsol mai există un soi de cramă, care pare să fi servit aceluiași scop încă de la începutul secolului al XIX-lea, când a fost construită casa.

Mignon este genul acela de restaurant mic, de familie, care și-a propus să-i atragă pe angajații mai înstăriți și pe rezidenții din zona Buzești – Calea Victoriei. Cu decor și ceremonie de servire a mesei cum întâlnești mai degrabă la restaurantele scumpe, pare că și-a făcut o clientelă destul de fidelă, dar nu foarte numeroasă, lucru de care noi ne-am bucurat când am mers acolo, pentru că am avut parte de liniște și de toată atenția ospătarilor.
Servirea a fost irepoșabilă, iar mâncarea, foarte bine preparată. Meniul este internațional, cu câteva feluri care mi s-au părut chiar originale. Lista de vinuri face cinste cramei vechi de care beneficiază locul, cu titluri românești și străine atent selecționate și pentru toate buzunarele.

Ce-am încercat și ne-a plăcut

La aperitiv puteți încerca rulouri de somon fume cu rucola (18 lei), calamari pane cu sos picant (21 de lei) sau o mult mai consistentă salată din piept de rață afumat (39 de lei). La felul doi merită să încercați un file Mignon (39 de lei), o specialitate a bucătarului care înseamnă piept de pui cu mozzarella, prosciuto și ratatouille (35 de lei) sau o porție de penne a la matriciana (30 de lei). Iar pentru desert, un sufle de ciocolată cu înghețată sau un cheesecake (12 lei).

Legendă
Mâncare: patru din patru puncte
Serviciu: patru din patru puncte
Atmosferă: patru din patru puncte

Adresa: Str. Frumoasa nr.2
Tel: 031.425.54.86,
0758.22.01.01