Încă un jurnalist a fost împuşcat mortal în cursul zilei de joi, în Mexic, în statul Oaxaca, în zona de sud a țării. Informația a fost anunţată de parchetul local şi ONG-ul Reporteri fără frontiere (RSF), transmite AFP.

Gustavo Sanchez, ucis împușcat

Gustavo Sanchez a fost ucis ”de necunoscuţi care au tras asupra lui cu arme de foc” în timp ce mergea pe motocicletă, a indicat parchetul de stat într-un comunicat, scrie Agerpres.

Jurnalistul, care era editorul unui portal de informaţii specializat în fapte diverse, fusese deja ţinta unei tentative de crimă în 2020 şi beneficia de o serie de măsuri de protecţie. Acesta este al doilea jurnalist ucis în Mexic de la începutul anului, după Benjamin Morales, asasinat pe 3 mai în statul Sonora (nord).

Mexicul este considerat una dintre cele mai periculoase ţări pentru jurnalişti, aproximativ 100 dintre ei fiind ucişi din 2000, dintre care şapte doar în 2020. Peste 90% dintre aceste crime rămân nepedepsite, conform organizaţiilor pentru apărarea libertăţii presei.

Libertatea presei, inexistentă și în China

CNN informează că poliția din Hong Kong a trimis 500 de ofițeri la redacția publicației Apple Daily, declarând sediul drept un câmp infracțional. Poliția a confiscat materiale jurnalistice în baza legii siguranței naționale.

Șefii publicației au fost arestați și acuzați de un complot cu forțe străine la adresa siguranței naționale. Cei arestați sunt: directorul executiv Cheung Kim Hung, directorul operațional Tat Kuen, redactorul șef Ryan Law, redactorul șef adjunct și responsabilul ediției online.

Amintim că anul trecut China a adoptat o legislație amplă care prevede pedepsirea faptelor de răzvrătire, secesiune și actele considerate subversive la adresa țării. După ce șefii publicației au fost arestați, ministrul pentru Siguranța Națională din Hong Kong, John Lee, a declarat că ziarul Apple Lee se ocupa de conspirații și că poliția a intervenit împotriva persoanelor care se folosesc de jurnalism pentru a pune în pericol siguranța națională.

Sursa foto: Dreamstime