Miercuri, 14 decembrie, la Bruxelles, înainte de Summitul Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), președintele Klaus Iohannis a vorbit despre următorii pași pe care trebuie să îi facă România pentru a intra în spațiul Schengen, dar și despre felul în care ar trebui să ne raportam la umilința produsă de Austria.

Victor Ciutacu nu a avut milă pentru Klaus Iohannis

După ce acesta a spus că România nu va boicota societățile austriece, Victor Ciutacu a răbufnit pe rețelele de socializare.

„După ce s-a ascuns patru zile ca rahatu-n tufă când ne-au dat austriecii flit cu Schengen, cel mai înalt sclavete al habsburgilor a ieșit țanțoș să anunțe colonia că dă el interzis la boicot. Si că nimeni dintre ai lui nu e vinovat pentru colosalul eșec de politica externă. Abia acum devine interesantă stimularea și susținerea boicotului. Înseamnă că-i doare rău dacă și-au scos angajatul la scandal. Apropo, a dat înapoi la stat banii necuveniți încasați din chirii de la banca austriacă pentru casa furată?”, a scris jurnalistul pe Facebook.

Klaus Iohannis face apel la diplomație

Săptămâna trecută, Austria a votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. În ciuda acestui lucru, președintele Klaus Iohannis susține că diplomația este cea mai bună soluție în astfel de situații.

„Momentul trebuie tratatat cu diplomație. Orice altceva este exclus. Am auzit nenumărate opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și a autorităților publice din România”, a declarat acesta.

Mai mult, acesta a precizat că votul Austriei reprezintă doar o amânare, și nu un refuz categoric.

„Integrarea în Schengen rămâne obiectiv strategic național și rămâne obiectiv principal pentru mine ca președinte al României pentru perioada următoare. Să vedem care sunt problemele și care sunt piedicile care ar trebui înlăturate ca să vedem cum procedăm în continuare. În realitate, avem două probleme, cele două probleme sunt o dată atitudinea Austriei care este rezervată. Acum a votat nu, dar recent cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă o amânare, nu înseamnă un nu definitiv. E o nuanțare a poziției. Avem însă și a doua problemă: votul Olandei a fost mixt, da pentru România, pentru Bulgaria a fost jumătate nu. Nu a fost un nu definitiv, e dorința unei amânări până când se rezolvă anumite probleme în Bulgaria”, a mai declarat acesta.