Procesul de prospectare a pieţei în vederea achiziţiei unui apartament durează în mod frecvent circa o lună. La această perioadă se adaugă accesarea și obținerea creditului prin programul „Prima Casă”, etapă care se poate prelungi chiar și cu 60 de zile. O dată primită aprobarea din partea băncii, mai este necesar încă un set de extrase de carte funciară și un certificat energetic, dosarul complet fiind abia apoi trimis către Fondul de Garantare pentru aprobare.

Conform previziunilor, în perioada august – septembrie 2012, plafonul alocat pentru programul „Prima Casă 4” se va epuiza complet. Luând astfel în calcul o perioadă de cel puțin trei luni pentru întreg procesul, luna mai ar putea fi ultima șansă pentru clienții interesați de acest program guvernamental.

Şanse minime de continuare

Specialiștii în creditare sunt rezervați în ceea ce privește prelungirea programului guvernamental „Prima Casă” cu încă o etapă. Multe dintre băncile participante la program au anunțat deja epuizarea plafonului, iar altele dispun de fonduri limitate. De altfel, statisticile oficiale indică faptul că „Prima Casă 4” s-a derulat într-un ritm mai rapid decât etapele anterioare.

„Programul «Prima Casă» a devenit un reper, deblocând la momentul lansării lui piața imobiliară și pe cea a creditelor ipotecare. Ne aflăm însă în punctul în care sunt șanse mici de prelungire a acestui program, fiind greu de crezut că statul va putea continua garantarea. În plus, în ultima perioadă, băncile au scos pe piață produse similare în ceea ce privește rata lunară cu cea estimată pentru «Prima Casă»”, a declarat Dragoș Vîlceanu, președintele ABI.

Lansat în primăvara anului 2009, principalul avantaj al programului „Prima Casă” a fost acela al avansului minim solicitat cumpărătorilor, de doar 5% din valoarea proprietății tranzacționate, dar și garantarea creditului de către stat. Principalele puncte slabe ale programului sunt interdicția înstrăinării imobilului timp de 5 ani, precum și imposibilitatea de a refinanța acest tip de credit.