Generalul a precizat într-un comunicat că observatorii îşi încetează patrulele ‘până la noi ordine’ şi că ‘activităţile vor fi reluate când situaţia o va permite’.

‘Din cauza intensificării violenţei armate în ultimele zile /…/ şi a riscurilor ridicare la care este expusă, misiunea de observatori ONU (UNMIS) îşi suspendă activitatea’, iar contactele cu ‘părţile implicate vor fi restrânse’, menţionează în document generalul norvegian.

‘Absenţa voinţei celor două părţi /guvern şi opoziţie/ privind o tranziţie paşnică şi opţiunea militară contribuie la sporirea numărului de morţi: civili nevinovaţi, bărbaţi, femei şi copii sunt zilnic ucişi, iar acest lucru creşte riscul la care sunt supuşi observatorii’ internaţionali, a explicat Robert Mood.

Sursa a indicat că respectiva decizie va fi reexaminată zilnic, iar ‘activităţile vor fi reluate atunci când situaţia o va permite’.

UNMIS a fost desfăşurată în luna aprilie în Siria cu scopul de a supraveghea respectarea încetării focului, prevăzută în planul de pace în şase puncte al emisarului special internaţional în regiune Kofi Annan.
SURSA: Agerpres