Uniunea Europeană exercită presiuni asupra premierului irlandez, Brian Cowen, insistând să o propună pe adjuncta sa, vicepremierul Mary Coughlan, pentru postul de comisar european pentru Agricultură, relatează Irish Independent, în ediţia electronică de astăzi.

Vicepremierul irlandez a fost propus Guvernului de la Dublin ca fiind candidatul cu cele mai multe şanse pentru a ocupa această funcţie, într-un moment crucial pentru reforma sistemului de subvenţii pentru agricultură. În acelaşi timp, Brian Cowen este supus presiunilor de către preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care îi cere să propună o femeie pentru acest post.

Nu se vrea o persoană care provine dintr-unul din noile state membre

Acest portofoliu este vizat şi de România, al cărei candidat este fostul ministru al Agriculturii Dacian Cioloş. Totuşi, statele membre vechi ale UE nu doresc ocuparea acestei funcţii de către o persoană care provine din rândul noilor state membre est-europene.

Dacă Brian Cowen va da curs acestor solicitări, el îşi va risca majoritatea deja fragilă, într-un moment când trebuie să adopte un buget dificil. De asemenea, o decizie în acest sens ar fi percepută ca o cedare la criticile aduse lui Coughlan pentru prestaţia de ministru al Întreprinderilor.

Mary Coughlan este apreciată în Europa de pe vremea când a ocupat funcţia de ministru al Agriculturii, perioadă care contrastează flagrant cu prestaţia ei în funcţia ocupată în prezent. Guvernul francez susţine o nominalizare irlandeză pentru portofoliul Agriculturii în noua Comisie Europeană, care îşi va începe mandatul către sfârşitul anului.

Totuşi, este puţin probabil ca Brian Cowen să nominalizeze un membru al Cabinetului, candidatul favorit pentru postul de comisar fiind fostul ministru al Fianna Fail (Partidul Republican irlandez) Maire Geoghegan-Quinn, în prezent membră a Curţii Europene de Conturi.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Băsescu: Vrem comisar european la Agricultură, dar avem şi un plan B