Vestea vine din partea cancelarului Germaniei, Angela Merkel. Aceasta a declarat miercuri că negocierile pentru a se putea ajunge la un acord asupra relaţiei post-Brexit dintre Londra şi Uniunea Europeană (UE) au înregistrat unele progrese şi vor continua până la sfârşitul săptămânii, informează AFP, citată de Agerpres.

„Comisia Europeană negociază la ora actuală (…) până în weekend sau să spunem mai degrabă până la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a vedea dacă mai poate exista o soluţie. Există progrese, însă nu un progres semnificativ”, a declarat în faţa deputaţilor Angela Merkel, a cărei ţară deţine până la sfârşitul anului preşedinţia Consiliului UE.

„Rămânem de părerea că un acord e mai bun decât lipsa unui acord, însă noi suntem pregătiţi şi pentru această a doua eventualitate”, a adăugat Angela Merkel.

Urmează zile ”decisive”

Potrivit sursei citate, negocierile dintre Regatul Unit şi UE pentru a încerca să ajungă la un acord post-Brexit au înregistrat câteva progrese, însă blocaje persistă în special asupra problemei foarte sensibile a pescuitului, cu două săptămâni înainte de data definitivă a divorţului dintre Londra şi UE, pe 31 decembrie la miezul nopţii (23:00 GMT).

Astfel, se pare că zilele ce vor urma „vor fi decisive”, a declarat la rândul său, miercuri, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit căreia există „o cale spre un acord”, (o cale) „foarte îngustă, dar care chiar există”.

De menționat este faptul că Regatul Unit se află într-o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că acest acord ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.