Uniunea Europeană va lua măsuri de retorsiune faţă de noile tarife de 25% anunţate de Statele Unite pentru importuri din UE, a anunţat ministrul german de Externe, Heiko Maas.

”Uniunea Europeană va trebui să reacţioneze şi, după obţinerea acordului Organizaţiei Mondiale a Comerţului, probabil va impune la rândul ei tarife punitive”, a afirmat Maas, membru al Partidului Social Democrat, pentru publicaţia germană Funke, preluată vineri de presa europeană.

Organizaţia Mondială a Comerţului – OMC a decis în această săptămână că unele subvenţii plătite de UE producătorului de avioane Airbus sunt ilegale, conferind Statelor Unite dreptul de a reacţiona cu tarife pentru produse importate din Europa.

Washingtonul a anunţat deja că va impune noi tarife de 25% pentru importurile de anumite produse din Uniunea Europeană, între care vinul francez, brânza italiană şi whisky-ul scoţian din malţ.

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, la rândul său un social democrat, a declarat joi că Europa ar trebui să reacţioneze cu prudenţă, pentru că aceste conflicte comerciale, într-o lume globalizată, nu sunt în interesul nimănui.

Reprezentantul pentru Comerţ al Statelor Unite a publicat joi o listă de sute de produse europene care vor fi supuse unor noi tarife, în plus față de vinul franţuzesc, brânza italiană şi whisky-ul scoţian din malţ.

Între acestea se află fursecurile, salamul, untul și iaurtul. În unele cazuri tarifele vor fi impuse doar anumitor ţări, cum este cazul componentelor pentru camere video din Germania şi păturilor din Marea Britanie.

Lista include pulovere, produse din caşmir şi îmbrăcăminte din lână fabricate în Marea Britanie, măsline din Franţa şi Spania, cârnaţi de porc şi alte produse din carne de porc fabricate în UE, cu excepţia şuncii, şi cafea din Germania.

Noile tarife vor intra în vigoare pe 18 octombrie.