Uniunea Europeană este alături de România!

“România a fost un membru foarte activ al familiei de protecție civilă din UE”

A spus-o, vineri, comisarul european pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarčič. Totul are legătură cu familia de protecţie civilă din Uniunea Europeană, unde România a fost un membru extrem de activ, oferind ajutor altor ţări pe perioada pandemiei, a explicat oficialul, potrivit Digi24.

“UE este alături de România, întrucât COVID-19 continuă să reprezinte o amenințare la adresa vieții umane și pune o presiune extremă asupra sistemului de sănătate. Aș dori să le mulțumesc Danemarcei, Italiei, Poloniei și Țărilor de Jos pentru că au acordat rapid asistență României.

România a fost un membru foarte activ al familiei de protecție civilă din UE, oferindu-le asistență altor țări pe toată durata pandemiei. Cele mai recente livrări către România demonstrează că solidaritatea UE funcționează în mod reciproc”, a precizat Janez Lenarčič.

Ţara noastră a beneficiat, până acum, de un sprijin important din rezerva strategică a UE

Este vorba despre 200 de concentratoare de oxigen din rezerva medicală strategică rescEU depozitată în Țările de Jos, alte 50 de concentratoare de oxigen provenind din Polonia și 5.200 de flacoane de anticorpi monoclonali din Italia, prin intermediul mecanismului de protecție civilă al Uniunii.

Echipamentele și medicamentele ce sosesc în ţara noastră au fost trimise ca urmare a solicitării de asistență din partea României.

Alte 15 ventilatoare și 8 concentratoare de oxigen vor veni, în curând, din Danemarca.

Mecanismul de protecție civilă al UE a coordonat și cofinanțat livrarea a peste 190 de milioane de echipamente medicale și individuale de protecție, de la debutul pandemiei. În plus, s-au consolidat spitalele cu personal medical suplimentar și s-au furnizat vaccinuri și alte echipamente esențiale în peste 55 de țări.

UE a creat şi o rezervă medicală strategică rescEU și un mecanism de distribuție în cadrul mecanismului de protecție civilă al Uniunii. Rezerva permite livrarea rapidă de echipamente medicale găzduite de Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Ungaria, România, Slovenia, Suedia și Țările de Jos.