Ucraina a reușit să scoată din luptă zeci de mii de soldați ruși fără a trage un singur foc de armă. Așadar, pe lângă pierderile imense suferite de la declanșarea invaziei țării vecine, Moscova se confruntă și cu o rată mare a dezertărilor.

Potrivit unui general american, războiul informațiilor a ajutat Kievul să convingă un număr important de soldați inamici să renunțe la luptă.

Ucraina a scos zeci de mii de soldați ruși din luptă fără a trage un singur foc de armă

În cele 20 de luni de când președintele rus Vladimir Putin a declanșat cea mai mare operațiune militară ofensivă din Europa de după Al Doilea Război Mondial, sute de mii de soldați ruși au fost răniți sau uciși.

Business Insider notează că armata ucraineană nu folosește numai gloanțe și bombe împotriva forțelor ruse. Un general american a explicat că, prin operațiunile sale de informare, Kievul a reușit să scoată 17.000 de ruși de pe câmpul de luptă fără să tragă nici măcar un foc.

Progresele rapide în tehnologia comunicațiilor, precum și extinderea utilizării rețelelor de socializare au înlesnit eforturile guvernelor și ale actorilor non-statali de a-și promova interesele și a le submina pe cele ale adversarilor.

Potrivit lt. gen. Jonathan Braga, comandant general al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale al armatei americane, expedierea și răspândirea mesajelor adresate militarilor ruși au fost o modalitate importantă de a convinge mii de ruși să dezerteze.

„Mesageria a jucat un rol uriaș în sens tactic și operațional în Ucraina.

Ne-am susținut partenerii ucraineni în această privință. Am avut 17.000 de ruși care au dezertat. Sunt 17.000 de soldați pe care n-a trebuit să-i mai distrugi pe câmpul de luptă. Asta a slăbit mecanismele lor defensive”, a precizat generalul american.

Un serviciu militar sau unul de informații pot culege date amănunțite despre inamic, despre echipament și personal, precum și despre desfășurarea sa de forțe, folosind reţelele de socializare. Mai mult, pot difuza informații care să vizeze anumite trupe inamice și să le submineze moralul.

Rusia a ieșit oficial din Tratatul Interzicerii Testelor Nucleare

Amintim că joi, pe 2 noiembrie, Rusia a anunțat oficial anularea ratificării Tratatului Interzicerii Testelor Nucleare (TICEN/CTBT). Mișcarea lui Vladimir Putin aruncă o umbră sumbră asupra perspectivei dezarmării nucleare și crește temerile privind un posibil conflict global.

În mijlocul Războiului din Ucraina și înfruntărilor tot mai tensionate cu Occidentul, președintele rus Vladimir Putin a semnat legea de revocare a ratificării TICEN.

Această mutare vine ca răspuns la atitudinea Statelor Unite, care nu au ratificat niciodată tratatul.

Liderul de la Kremlin a lăsat să se înțeleagă că Rusia ar putea relua teste nucleare în viitor, subliniind dezvoltarea de noi rachete cu capacitate nucleară înaltă.

Tratatul a fost adoptat în anul 1996 de către Adunarea Generală a ONU. El avea ca scop interzicerea testelor nucleare. Rusia a ratificat tratatul în 2000. Mai multe puteți citi aici.