Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a Autorităţii, în Bulgaria au fost descoperite mai multe cazuri de boala Newcastle (pseudopesta aviară), în timp ce în Ungaria au fost descoperite mai multe cazuri de gripă aviară. Autoritatea sanitar- veterinară din Ucraina cere companiilor ale căror operaţiuni au legătură cu importul de păsări să ţină cont de aceste informaţii.

De asemenea, cazuri de gripă aviară şi boala Newcastle în rândul păsărilor sălbatice au fost înregistrate în următoarele ţări europene: România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Olanda, Elveţia, Austria şi Germania.
Boala Newcastle este o boala contagioasa care afectează atât specii domestice de păsări, cât şi sălbatice. Virusul care o produce este transmisibil la om, producând conjunctivite şi simptome de gripă.

Preşedintele Institutului Friedrich-Loeffler, Thomas C. Mettenleiter, a apreciat că epidemia de gripă aviară care s-a răspândit în cel puţin şase state europene a fost probabil cauzată de păsările migratoare din Rusia. "Deoarece virusul detectat în Europa Centrală este foarte asemănător cu cel detectat în Rusia, putem spune că a sosit prin intermediul păsărilor sălbatice", a explicat Thomas C. Mettenleiter.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a cerut celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare. Agerpres