Ucraina încearcă să modifice termenii unui acord de furnizare a gazelor naturale semnat în 2009 cu Rusia, acord care leagă preţul gazelor naturale de preţul petrolului. În perioada care a trecut din 2009 şi până în prezent preţul petrolului a crescut semnificativ ceea ce a majorat factura de plată a Ucrainei, acesta fiind şi motivul pentru care oficialii de la Kiev insistă că atât preţul cât şi volumul importurilor de gaze trebuie revizuite

"Nu pot să-mi imaginez nici în vis că Ucraina va refuza să-şi respecte obligaţiile. Principiul "take or pay" înseamnă că trebuie să plăteşti chiar dacă nu vrei", a declarat Alexander Medvedev pentru Financial Times.

Medvedev a subliniat că în conformitate cu acordul din 2009, grupul ucrainean Naftogaz este obligat să cumpere anual 42,5 miliarde metri cubi de gaze naturale de la Gazprom. Însă anul trecut a achiziţionat doar 60% din această cantitate, sau 24,9 miliarde metri cubi, potrivit oficialilor ucraineni. Potrivit directorului general adjunct de la Gazprom, faptul că Naftogaz a înştiinţat în avans compania rusă că nu va avea nevoie de întreaga cantitate de gaze contractată nu are nicio importanţă.

În pofida provocărilor cu care Gazprom se confruntă în Europa, grupul rus este încrezător că va continua să domine cea mai mare piaţă a sa timp de mai multe decenii. Într-o prezentare făcută recent investitorilor, Gazprom a estimat că ponderea sa pe piaţa europeană va creşte de la 26% în 2012 la 32% în 2030, în parte şi datorită scăderii producţiei interne de gaze în Europa. Pentru acest an Gazprom se aşteaptă ca livrările sale în Europa să crească cu aproximativ 10% până la 151,8 miliarde metri cubi.

Alexander Medvedev a minimalizat impactul pe care l-ar putea avea exporturile de gaze din SUA asupra poziţiei Gazprom, apreciind că acestea nu vor depăşi 20-30 miliarde metri cubi pe an şi vor fi destinate în principal pieţelor asiatice.
Sursa: agerpres