Pentru a avea certitudinea că civilii vor fi salvați în timp util în oraș vor fi asigurate mai multe coridoare umanitare, atât înspre partea de est cât și cea de vest, a mai anunțat Ministerul rus al Apărării.

Ruşii aşteaptă un răspuns scris din partea ucrainenilor înainte de ora 5 dimineaţă

În intervalul 10:00 – 12:00, departamentul are în vedere organizarea unei evacuări din Mariupol a militarilor ucraineni și a mercenarilor veniți din exterior, asigurându-i pe aceștia că vor ieși nevătămați.

La scurt timp ar urma să intervină convoaiele umanitare și să scoată de aici civilii. Membrii ai ONU, OSCE și ai Crucii Roșii au fost invitați să ia parte la această mișcare de evacuare a orașului.

Ministerul Apărării al Rusiei a cerut Ucrainei să ia în calcul pericolul și să le ceară militarilor care încă se află în oraș să renunțe la atac, așa cum le ceruse Kremlinul anterior. Odată cu aceste cerințe, rușii doresc să primească un răspuns scris de la ucraineni pentru aceste cerințe înainte de ora 5:00.

Odată cu asta, armata rusă a avertizat și autoritățile din Mariupol, arătând că acum este momentul oportun pentru a salva orașul din calea prăpădului, asta ar însemna ”o alegere istorică – fie sunt cu oamenii lor, fie cu bandiții”.

Dacă lucrurile vor decurge diferit, fie aceștia vor avea de a face cu un tribunal militar, a mai adăugat Ministerul rus al Apărării,

Prăpădul din urma bombardamentelor

Mariupolul reprezintă pentru armata rusă un punct strategic, deoarece face legătura între Crimeea, pe care au anexat-o în 2014, și fâșiile pro-ruse din estul Ucrainei.

În momentul de față există foarte multe persoane blocate în oraș.

„Având în vedere că sunt 540.000 de locuitori și aproximativ 150.000 de persoane evacuate în primele trei zile, când încă era în siguranță, estimăm că aproximativ 350.000 de persoane sunt blocate în Mariupol”, a declarat în urmă cu câteva zile Petro Andrișcenko, un consilier al primarului din Mariupol la un post de televiziune ucrainean.

„Majoritatea oamenilor stau în subsoluri și adăposturi în condiții inumane. Fără mâncare, fără apă, fără electricitate, fără încălzire”, a mai adăugat acesta, în contextul în care neoficial se cunoaște faptul în Mariupol ar fi murit peste 1.800 de persoane în urma bombardamentelor.