În urma anexării peninsulei Crimeea, în 2014, Rusia a preluat şi firma Chornomornaftogaz, care anterior era deţinută în totalitate de compania energetică ucraineană Naftogaz. 

Luni, societatea Chornomornaftogaz a anunţat că a decis să mute două sonde de foraj din Marea Neagră, în valoare de 25 de miliarde de ruble (357 milioane de dolari), în apele teritoriale ruseşti, din cauza "situaţiei internaţionale complicate şi a riscului de a pierde active vitale'. 

Deşi Ucraina a pierdut controlul asupra sondelor în urma anexării peninsulei Crimeea, oficialii de la Kiev au calificat recenta mutare a sondelor drept 'jaf la scară largă'. 
'Ministerul ucrainean de Externe îşi exprimă indignarea faţă de acţiunile Rusiei, care încalcă legislaţia internaţională, încă o dată în ideea de a viola drepturile suverane ale Ucrainei', se arată într-un comunicat de presă al Ministerul ucrainean de Externe. 

La rândul său, compania ucraineană de stat Naftogaz, care anterior lui 2014 deţinea 100% din acţiunile Chornomornaftogaz, a repetat că va încerca să obţină despăgubiri din partea Rusiei la un tribunal internaţional pentru anexarea activelor sale de petrol şi gaze din Crimeea, care, potrivit Naftogaz, aveau o valoare de 15,7 miliarde de dolari. 

 AGERPRES