UPDATE 2

Autorităţile elveţiene au anunţat oficial că UBS Group AG va prelua Credit Suisse Group AG, iar tranzacţia care va combina principalele bănci elveţiene este menită să prevină extinderea crizei de încredere în finanţele globale, transmite Reuters.

Acordul include 100 miliarde de franci elveţieni (108 miliarde de dolari) sub formă de asistenţă privind lichiditatea pentru UBS şi Credit Suisse.

„Prin preluarea Credit Suisse de către UBS a fost găsită o soluţie pentru asigurarea stabilităţii financiare şi protejarea economiei elveţiene, în această situaţie excepţională”, au precizat Banca Centrală a Elveţiei şi autorităţile de la Berna.

Tranzacţia se ridică la 3 miliarde de franci elveţieni (3,02 miliarde de euro) sau 76 de cenţi doar pentru o acţiune Credit Suisse, care vineri seară valora 1,86 franci elveţieni.

UPDATE

Publicaţia Financial Times transmite, duminică seară, că UBS a fost de acord să preia Credit Suisse, în urma majorării ofertei de cumpărare la peste două miliarde de dolari. Tranzacţia urmează să fie semnată chiar duminică seară. Părţile implicate nu au confirmat deocamdată oficial.

Autoritățile din Elveția plănuiesc să modifice legislația pentru a evita un vot al acționarilor cu privire la tranzacția dintre UBS şi Credit Suisse, în timp ce se grăbesc să finalizeze totul înainte de ziua de luni.

Ştirea iniţială

Discuții avansate între UBS și Credit Suisse

UBS se oferă să plătească până la 1 miliard de dolari (820 de milioane de lire sterline) pentru Credit Suisse.

Autoritățile de reglementare încearcă să faciliteze un acord înainte de redeschiderea piețelor de luni, potrivit Financial Times.

Problemele de la Credit Suisse, combinate cu falimentul a două bănci americane mai mici în ultimele două săptămâni, au pus sub semnul întrebării sănătatea sistemului financiar global.

Credit Suisse este una dintre cele aproximativ 30 de bănci din întreaga lume considerate prea mari pentru a da faliment, deoarece sunt foarte importante pentru sistemul bancar. Însă instituția, veche de 167 de ani, înregistrează pierderi și s-a confruntat cu o serie de probleme în ultimii ani, inclusiv acuzații de spălare de bani.

Credit Suisse a primit un ajutor de urgență de la Banca Națională a Elveției

Miercuri, un ajutor de urgență în valoare de 54 de miliarde de dolari (44,5 miliarde de lire sterline) din partea Băncii Naționale a Elveției nu a reușit să liniștească piețele, iar acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu 24%, ceea ce a provocat o vânzare mai amplă pe piețele europene.

Un acord ar putea fi semnat chiar duminică seara, potrivit sursei citate, care a relatat că autoritățile de reglementare și Banca Națională a Elveției au facilitat discuțiile între cei doi giganți bancari elvețieni.

Acordul despre care se crede în prezent că ar fi pe masă ar evalua acțiunile Credit Suisse la mai puțin de o șeptime din prețul la care erau vineri. Cu toate acestea, sursa citată a precizat că termenii s-ar putea schimba și că nu s-a ajuns încă la o înțelegere.

În mod normal, acționarii UBS ar avea la dispoziție șase săptămâni pentru a lua în considerare o tranzacție de o asemenea anvergură, dar autoritățile elvețiene intenționează să modifice legislația țării pentru a evita un vot al acționarilor asupra tranzacției.

Acordul este o necesitate

Acordul ar însemna o intervenție semnificativă din partea autorităților elvețiene, a declarat Mohamed El-Erian, consilier economic principal al companiei germane de servicii financiare Allianz.

„Aceasta nu este o acțiune voluntară, este o căsătorie cu pușca și se face pentru a restabili stabilitatea financiară. Fără ea, Credit Suisse ar putea ajunge într-o spirală a morții, în care îi va fi mult mai greu să își desfășoare activitățile bancare.

Acest lucru ar putea ridica semne de întrebare cu privire la alte bănci, într-un moment în care există, de asemenea, îngrijorări bancare în Statele Unite”, a declarat el pentru BBC.

El-Erian a declarat că actualele turbulențe ar putea duce la o mai mare „aversiune la risc” din partea băncilor, ceea ce ar duce la o scădere a disponibilității creditelor.