Membrii trupei irlandeze U2 s-au situat pe primul loc în topul artiştilor cu cele mai mari încasări în Statele Unite ale Americii în 2009, potrivit revistei Billboard.

Publicaţia specializată indică faptul că U2 a avut încasări de 109 milioane de dolari din turnee, vânzări record şi drepturi de autor – aproape de două ori mai mult decât ocupantul locului al doilea al acestui top, Bruce Springsteen.

În 2009, Springsteen a încasat 58 de milioane de dolari şi este urmat în top de Madonna, cu 47 de milioane de dolari, şi rockerii de la AC/DC, cu 44 de milioane de dolari.

Turneul „360 Degree”, cel mai scump din istorie

U2 se află la jumătatea unui turneu mondial uriaş, aceasta fiind de departe cea mai profitabilă activitate pentru un muzician, indică Billboard.

Turneul „360 Degree” este cel mai scump din istorie, însă strategia trupei irlandeze de mărire a capacităţii scenice, cu ajutorul unei uriaşe scene mobile rotative, o premieră în domeniu, a avut rezultatele scontate. Fiecare concert a generat încasări medii de 7 milioane de dolari, fiind urmărit, în medie, de aproape 70.000 de spectatori – un nou record în domeniu.

În acelaşi top al artiştilor cu cele mai mari încasări în SUA anul trecut au mai fost incluşi Britney Spears (locul al cincilea), Pink (6) şi Jonas Brothers (7).Coldplay a fost cel mai de succes grup britanic, situându-se pe locul al optulea, cu încasări în valoare 27 de milioane de dolari.

Michael Jackson a avut cele mai mari încasări din vânzarea de CD-uri şi ringtonuri, însă în clasamentul general s-a situat pe locul al 20-lea, acest lucru subliniind importanţa unui turneu pentru muzicieni.

SURSA: Mediafax