"Obligaţia statului român de a asigura, prin mijloace adecvate, dreptul la informare al cetăţenilor implică o cheltuială publică. Această taxă este una nefiscală şi se regăseşte în majoritatea ţărilor europene.", precizează reprezentanţii TVR.
Nivelul taxei în România este de sub 11 euro pe an, ceea ce o face cea mai scăzută din U.E., mai mică decât în Polonia (47,4 euro/an) sau Serbia (54,7 euro/an).
Potrivit comunicatului, taxa TV este singura din România care nu a fost ajustată cu rata inflaţiei în ultimii 10 ani, iar valoarea ei este nemodificată din 2003, anul în care s-a diminuat cu 0,5 lei pentru persoanele fizice.

Fondurile pe care TVR le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de aproape 90% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră, fără a acoperi costurile de funcţionare ale TVR.

Referitor la acuzaţia conform căreia oricine trebuie să plătească taxa, indiferent dacă are sau nu televizor sau radio, reprezentanţii TVR susţin că "persoanele fizice care declară pe propria răspundere că nu deţin un receptor TV
sunt scutite de la taxa TV".
La acest moment, mai sunt scutiţi de taxa TV familiile şi persoanele singure care beneficiază de ajutor social lunar.