Valul de majorări a taxei pe valoare adăugată adoptate de mai multe state europene în ultimii doi ani a ridicat TVA-ul mediu din UE de la 19% la 21%, potrivit firmei TMF VAT & IPT Services.

„Statele europene se confruntă cu pieţe panicate. Pe măsură ce mărimea munţilor de datorii de stat devine clară, după ce multe ţări europene au pompat miliarde în băncile care s-au clătinat, ziua judecăţii se apropie. Pieţele obligaţiunilor guvernamentale, unde investitorii sunt tot mai speriaţi, pun presiune pe ţările cu cele mai mari datorii şi cer pachete de austeritate”, se arată într-un comunicat al TMF, firmă specializată în servicii de consultanţă fiscală.

TVA, o taxă facilă, uşor de administrat pentru autorităţi, s-a dovedit a fi cel mai popular remediu fiscal în UE.

Într-o demonstraţie publică a angajamentelor ferme pentru reducerea deficitelor, statele membre s-au întrecut în creşteri ale taxei pe consum, notează compania. Astfel, Grecia a ridicat TVA de două ori în tot atâtea luni, de la 19% la 23%.

Portugalia a urcat taxa de la 20% la 21%, Spania de la 16% la 18%, Ungaria de la 20% la 25%, Cehia de la 19% la 20%, Finlanda de la 22% la 23% şi, nu în ultimul rând, România a crescut TVA-ul de la 19% la 24%. Marea Britanie are planificată majorarea taxei de la 17,5% la 20%.

SURSA: Mediafax