„În primul rând, o să vină să ne fure locurile de muncă, așa cum s-a întâmplat cu instalatorii polonezi? Apoi o să ne amenințe cultura?” Acestea sunt temerile europenilor, susține profesorul Ebru Canan-Sokullu, de la Centrul de Cercetare Betam.
Acum, răvășită de criza economică, Uniunea Europeană nu mai este la fel de atractivă cum părea odată, iar turcii privesc întârzierea negocierilor mult mai puțin frustrați.
„Sincer, ținând cont de situația în care este Uniunea, de greutatea cu care se iau deciziile, de condiția fragilă a monedei euro și de accentuarea rasismului și a urei față de islam, aderarea devinde din ce în ce mai puțin atractivă”, a declarat Suat Kiniklioglu, secretarul adjunct al Ministerului de Externe din Turcia.
Astfel, turcii nu îi mai așteaptă europenii să se răzgândească. Din ce în ce mai multe voci susțin că Turcia trebuie să-și schimbe strategia și să se uite mai mult către Est și mai puțin la Vest.
„Dacă vrem să ne unim forțele cu alte state, cred că trebuie să ne uităm la Eurasia”, a declarat și profesorul Sukru Sina Gurel, fostul ministru turc de Externe.