Turcia va renunţa la euro şi dolar şi va folosi valutele naţionale în comerţul cu Iran şi China, după ce o schimbare similară a fost deja efectuată în relaţiile cu Rusia, potrivit presei turce, preluată de Ria Novosti.

„Am adoptat legislaţia necesară şi suntem pregătiţi pentru această schimbare”, a declarat premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, la un forum bilateral de afaceri organizat în Iran, citat de publicaţia Milliyet.

Turcia foloseşte deja monedele naţionale, lira şi respectiv rubla, în relaţiile comerciale cu Rusia în contextul reducerii încrederii în dolar ca principala valută folosită la scară mondială pentru constituirea rezervelor băneşti. Rusia este cel mai mare partener comercial al Turciei, cu fluxuri de aproape 38 de miliarde de dolari în 2008.

Valoarea importurilor şi exporturilor Turciei cu Rusia, Iran şi China depăşeşte 65 de miliarde de dolari pe an.

Premierul rus, Vladimir Putin, a declarat pe 14 octombrie că Rusia este pregătită să ia în considerare folosirea rublei şi a valutei chineze, yuanul, în locul dolarului, în tranzacţiile bilaterale cu petrol şi gaze naturale.

„Suntem pregătiţi să examinăm posibilitatea de a cere ruble în cazul vânzărilor de energie, însă partenerii chinezi au nevoie de valută rusească pentru aceasta. De aceea suntem pregătiţi să vindem pentru yuani”, a spus Putin.

Publicaţia britanică The Independent a indicat la începutul lunii octombrie că oficiali ruşi s-au întâlnit în secret cu reprezentanţi ai statelor arabe producătoare de petrol, Chinei şi Franţei pentru a stabili un plan prin care să pună capăt folosirii dolarului în comerţul internaţional cu ţiţei. Aceste state ar intenţiona, în schimb, să utilizeze un coş valutar alcătuit din euro, yenul japonez, yuanul, aur şi o nouă monedă pentru statele arabe.

Întâlnirile au fost confirmate de surse bancare din China şi statele arabe, potrivit The Independent, însă oficiali ruşi au susţinut că nu au cunoştinţă de astfel de discuţii.

SURSA: Mediafax

DETALII:
Citeşte şi Stiglitz: „Dolarul nu este o monedă bună de rezervă”
Citeşte şi Băncile centrale, atac la dolar
Citeşte şi Arabii vor să scoată dolarul de pe scena mondială. Petrolul nu va mai fi tranzacţionat în dolari!