“Sunt convins că România va fi în viitor un motiv de bucurie. BCR a fost o achiziţie costisitoare dar necesară pentru dezvoltarea” celui de-al doilea creditor din Europa de Est, a declarat Andreas Treichl la adunarea generală anuală a acţionarilor, unde a prezentat o pierdere de 719 milioane de euro (920 milioane de dolari), parţial cauzată de divizia din România, informează Agerpres.

Luna trecută Erste a anunţat că nivelul creditelor neperformante în România şi Ungaria va afecta profitul grupului austriac mai mult timp faţă de cât s-a estimat iniţial. Creşterea slabă din ţări ca Cehia a dus la declinul acţiunilor Erste la bursa de la Viena.

Erste Group Bank nu intenţionează în viitorul apropiat să se mai extindă în Europa Centrală şi de Est, dar pe termen lung are în vedere Polonia şi Bulgaria, a afirmat Andreas Treichl, ca răspuns la o întrebare adresată de acţionari.

Erste Group Bank crede că Ucraina rămâne "o piaţă foarte interesantă" pe termen lung, ţinând cont de resursele naturale semnificative şi de poziţionarea geografică, a explicat şeful băncii austriece.

Erste Group a înregistrat un profit net de 346,5 milioane euro, în trimestrul unu 2012, pe fondul unei creşteri de 2,7% a venitului net din dobânzi, până la 1,336,9 miliarde euro, faţă de 1,302 miliarde euro, în trimestrul unu 2011.

Costurile de risc au crescut cu 26,2%, de la 460,1 milioane euro, la 580,6 milioane euro, în primul trimestru din 2012, respectiv 172 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor către clienţi.

Această evoluţie a fost determinată în principal de constituirea de provizioane adiţionale în Ungaria, în sumă de 75,6 milioane euro, aferente schemei de subvenţionare a dobânzilor la creditele în valută performante, impusă prin lege, precum şi în România, în valoare de 98,6 milioane euro, ceea ce a dus la majorarea ratei de acoperire a creditelor neperformante.

Sursa: Agerpres