Pentru a evita vidul legislativ ce risca să apară între expirarea stării de urgență, pe 15 mai, și declararea stării de alertă, Executivul a ales soluția unei Hotărâri de Guvern, care este valabilă doar pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

De luni, va intra în vigoare o lege adoptată de Parlament.

Lipsa sancțiunilor

Problema mare pentru guvernanți a apărut însă în urma deciziei Curți Constituționale, care a arătat că Guvernul  nu poate să restrângă drepturi și libertăți ale cetățenilor.

În consecință, Hotărârea care reglementează starea de alertă pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică, deși prevede și o serie de interdicții, nu stipulează care pot fi amenzile pentru încălcarea acestora.

Astfel, în actul normativ nu sunt prevăzute amenzi nici pentru cei care nu poartă mască în spațiile închise și în transportul public, nici pentru cei care încalcă restricțiile de deplasare.

Declarația pe proprie răspundere

Hotărârea arată doar că ”la solicitarea instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor stabilite pe timpul stării de alertă, situaţiile exceptate potrivit prevederilor alin (2) (3, n.r.) se justifică prin declarație pe propria răspundere”.

Guvernul nu a specificat însă care ar putea fi sancțiunile dacă această declarație pe propria răspundere lipsește.

De exemplu, Legea adoptată de Parlament, care a intra de luni în vigoare, stipulează că ”circulația persoanelor, pietonală sau cu vehicule, în locurile și, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă” se sancționează cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei.