În prezent, Turcia are o participaţie de 20% în proiectul TANAP în timp ce SOCAR deţine 80%. În luna septembrie compania azeră SOCAR a oferit BP, Statoil şi Total posibilitatea de a cumpăra 29% din participaţia sa. “BP şi Statoil intenţionează să achiziţioneze fiecare o participaţie de 12% din proiect, în timp ce Total va prelua 5%”, a declarat preşedintele SOCAR, Rovnag Abdullayev.

Odată cu finalizarea acestei tranzacţii SOCAR va deţine 51% din acţiunile proiectului TANAP, iar statul turc îşi va conserva participaţia sa de 20%. La finele anului trecut, Turcia şi Azerbaidjan au semnat un memorandum de înţelegere pentru construcţia unei conducte de gaze cu o lungime de 2.000 de kilometri care să facă legătura între frontiera Turciei cu Azerbaidjanul şi graniţa Turciei cu Bulgaria, copiind practic secţiunea turcă a gazoductului Nabucco.

Construcţia acestei conducte ar urma să demareze la sfârşitul lui 2013, iar prima fază a proiectului ar trebui să fie gata la sfârşitul lui 2017 sau începutul lui 2018. Conducta TANAP ar urma să aibă o capacitate de 16 miliarde metri cubi pe an şi va utiliza gazele naturale produse la zăcământul Shah Deniz II.

Sursa: Agerpres