Românii care nu respectă această regulă începând de mâine, 8 ianuarie, riscă amenzi usturătoare!

Amenzi de 2.500 de lei pentru cine nu respectă legea!

Ei vor fi obligaţi să scoată din buzunare până la 2.500 de lei. O spune clar ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Mai exact, este vorba despre românii care vor continua să poarte măşti textile în spaţiul public după data de 8 ianuarie. Lucian Bode i-a avertizat pe oamenii care vor să poate aceste măşti: “E ca şi cum nu ai avea una!”

Ministrul de Interne a mai explicat că nu s-a umblat la cuantumul amenzilor, fiind vorba în continuare despre sancţiunea pentru portul măştii neconforme.

“Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițiștii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului.

Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare.

Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a declarat ministrul Lucian Bode pentru Digi24.

Numai măştile medicale şi cele FFP2 sunt acum permise în spaţiul public

Reamintim că, joi, Guvernul României a aprobat propunerea CNSU privind prelungirea stării de alertă în România, precum şi o serie de alte măsuri, inclusiv cea privind portul măştilor de protecţie.

Executivul a stabilit obligativitatea purtării măștilor medicale sau a celor de tip FFP2, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise. Potrivit hotărârii adoptate de Guvern, măsura privind portul măștii de protecție a fost luată la nivel european, astfel încât să asigure o bună protecție în rândul populației.

„Aceasta reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri de prevenţie a COVID-19, la nivelul Uniunii Europene. FFP înseamnă „piesă facială filtrantă” și este un standard european pentru eficiența măștii. Acest tip de mască filtrează cel puțin 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum SARS-CoV-2”, potrivit hotărârii.

Există însă și o serie de excepții. Mai exact, potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 nu trebuie purtată neapărat de copiii cu vârsta mai mica de 5 ani, persoanele care sunt singure în birou, prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane.

Totodată, sunt exceptați de la purtarea măștii de protecție și reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare dintre celelalte persoane din public, persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperature ridicate, umiditate crescută etc) sau activități sportive.