Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) va prelua în administrare 15 terenuri din Arad şi Constanţa, cu o suprafaţă totală de 42,7 hectare, de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti, pentru construcţia autostrăzii Arad-Lugoj şi a centurii Constanţa, informează Mediafax.

Din suprafaţa totală, zece terenuri, cu suprafaţa totală de 28,5 hectare, vor fi transferate de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad, apaţinând Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, în vederea construcţiei autostrăzii Arad -Timişoara-Lugoj, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, elaborat de (MTI).

Alte cinci terenuri, cu suprafaţa totală de 14,19 hectare, vor fi preluate de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor şi Caprinelor Palas – Constanţa, pentru realizarea centurii ocolitoarea a oraşului.

Predarea-primirea suprafeţelor se va face în baza unui protocol încheiat între părţile implicate în termen de 30 de zile de la data întrării in vigoare a ordonanţelor de urgenţă.

Proiectul autostrăzii Arad – Timişoara – Lugoj reprezintă un tronson al Coridorului IV Pan European, care va asigura o legătură directă între România, centrul şi vestul Europei şi are o lungime de 75 de kilometri. Tronsonul Arad – Timişoara presupune o investiţie de 270 de milioane euro, iar lucrările pentru tronsonul Timişoara – Lugoj vor costa circa 230 milioane euro.

Lucrările de proiectare şi construcţie a centurii Constanţa vor costa 437,8 milioane lei, fără TVA, contractul urmând să fie derulat de consorţiul FCC Construccion-Astaldi. Durata de execuţie a lucrărilor este de 36 de luni, iar perioada de garanţie de 24 de luni. Tronsonul face parte din Coridorul Pan European IV şi reprezintă etapa finală a autostrăzii A2 care leagă Bucureştiul de Constanţa.

SURSA: Mediafax