Astfel, Executivul a aprobat în şedinţa de astăzi o Hotărâre care modifică şi completează vechile reglementări privind procedura de autorizare a zborurilor în spaţiul aerian naţional, precum şi a condiţiilor în care decolarea şi aterizarea aeronavelor civile se pot efectua şi pe alte terenuri sau suprafeţe de apă decât aerodromurile certificate.
Modificările vizează punerea în acord a legislaţiei naţionale cu cea europeană în materie de drepturi de trafic.
În acest fel, zborurile interne şi internaţionale, regulate sau neregulate, cu sau fără decolare/aterizare/ de pe/pe teritoriul României, cu aeronave civile care transportă bunuri periculoase, efectuate de transportatori aerieni din Uniunea Europeană se consideră autorizate dacă transportatorii aerieni respectivi depun o notificare specifică la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, înainte de începerea zborurilor. Notificarea va fi transmisă imediat şi Ministerului Apărării Naţionale.
O astfel de procedură este deja aplicată, după data aderării la Uniunea Europeană, în cazul tuturor celorlalte categorii de zboruri comerciale efectuate de transportatorii aerieni din Uniunea Europeană spre/dinspre România.
Actul normativ adoptat astăzi introduce şi prevederi referitoare la procedura pentru autorizarea zborurilor cu aeronave de stat străine, aflate în custodia operatorilor economici din România pentru reparaţii, modernizări, modificări, precum şi cu aeronave nou fabricate destinate a deveni aeronave de stat, precum şi prevederi care reglementează răspunderea operatorilor economici în cazul unor astfel de zboruri.

Te-ar putea interesa și: