Autorităţile de la Atena vizează obţinerea a două miliarde de euro din privatizări anul acesta şi 3,18 miliarde de euro în 2018. De asemenea, ţara vrea să se promoveze ca un hub european pentru tranzitul gazelor naturale din Asia şi Estul Mediteranei spre Europa.

Investitorii interesaţi de achiziţionarea pachetului majoritar sunt: operatorul reţelei de transport a gazelor naturale din România, Transgaz şi firma franceză GRTgaz; Macquarie Infrastructure and Real Assets; un consorţiu format din companiile Snam (Italia), Fluxys (Belgia), Gasunie (Olanda) şi Enagas (Spania); grupul spaniol Regasificadora del Noroeste; Integrated Utility Services şi Powerglobe LLC.

Ulterior, investitorii de pe lista scurtă vor fi invitaţi să prezinte oferte angajante.

Grecia trebuie să finalizeze vânzarea DESFA până la sfârşitul anului, conform schemei de privatizare inclusă în cel de-al treilea pachet de asistenţă financiară.

Conform acordului, cea mai mare rafinărie din Grecia – Hellenic Petroleum – îşi vinde participaţia de 35% în DESFA, restul până la 66% fiind vândut de statul elen.

Anul trecut, DESFA a raportat vânzări de 170 milioane de euro şi un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor sale fixe este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Aceasta este a doua încercare de vânzare a DESFA, după ce un acord anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a eşuat din cauza unor neînţelegeri legate de tariful gazelor naturale.

Luna trecută, ministrul elen al Energiei, George Stathakis, declara că autorităţile de la Atena se aşteaptă ca potenţialii investitori să ofere cel puţin 400 milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni la DESFA.

La finele anului trecut, presa elenă a informat că operatorul reţelei de transport a gazelor naturale din România, Transgaz, şi-a manifestat interesul pentru preluarea unui pachet de 66% din acţiunile companiei care gestionează reţeaua de gazoducte din Grecia.

Citând surse din apropierea discuţiilor, Kathimerini susţinea că oficialii Transgaz au vizitat la acea dată sediul companiei Hellenic Petroleum, unul dintre coproprietarii DESFA, şi, de asemenea, au avut discuţii şi cu ministrul elen al Energiei, Giorgos Stathakis.