UPDATE: Primul rănit a ajuns la Floreasca.

Personalul medical de la Spitalul Clinic de Urgență București – Floreasca așteaptă pacienții români răniți în accidentul din Bulgaria. Secretarul de stat din Ministerul Sănătății responsabil cu asistența medicală, Cătălin Vișean se află la spital pentru a oferi sprijinul de care este nevoie.

Pacientul care se află în stare mai gravă a ajuns la spital și urmează să sosească și următorii răniți. La nivelul Ministerului Sănătății s-a constituit o echipă operativă care este gata să acorde suportul necesar victimelor.

Știre inițială:

Patru persoane, între care trei cetăţeni români, au murit şi alte nouă persoane au fost rănite în accidentul rutier care a avut loc în Bulgaria, a informat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe.

Tragedie în Bulgaria. Trei români au murit după un accident de autocar

MAE precizează că Ambasada României la Sofia a fost notificată pe telefonul de urgenţă de către un cetăţean român cu privire la un accident rutier grav produs sâmbătă, în zona Veliko Tarnovo, în care a fost implicat un autocar înmatriculat în România, care transporta 26 de pasageri (cetăţeni români şi cetăţeni străini).

În acest context, reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile bulgare pentru informaţii oficiale suplimentare cu privire la identitatea, cetăţenia şi starea de sănătate a persoanelor afectate, precum şi circumstanţele producerii accidentului.

Persoanele rănite au fost transportate la o unitate medicală din zonă.

Ancheta autorităţilor bulgare cu privire la acest accident este în desfăşurare, precizează MAE.

O echipă consulară din cadrul misiunii diplomatice de la Sofia s-a deplasat la locul accidentului şi la spitalul din Veliko Târnovo pentru a acorda asistenţă consulară.

Autorităţile competente bulgare au informat, de asemenea, că procesul de identificare a tuturor victimelor este încă în desfăşurare.

Ambasada României la Sofia continuă dialogul cu autorităţile bulgare fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale şi în funcţie de solicitări.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Nicolae Ciucă, prima reacție după tragedie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, referitor accidentul rutier din Bulgaria în care au murit trei români, că instituțiile statului sunt pregătite să ofere sprijin cetățenilor românilor indiferent unde s-ar afla și că un elicopter SMURD și o echipă de medici de la spitalul Floreasca din București se află deja în Bulgaria pentru a evalua și planifica preluarea răniților.

„M-a întristat profund vestea că mai mulți cetățeni români și-au pierdut viața, iar alții au fost răniți în tragicul accident rutier care a avut loc azi noapte, în Bulgaria. Sunt alături de familiile îndoliate, le transmit condoleanțe și întreaga mea compasiune! La nivelul Guvernului am intervenit urgent pentru a-i ajuta pe românii răniți și a le asigura cea mai buna îngrijire medicală. Un elicopter SMURD și o echipă medicală de la Spitalului Clinic de Urgență București – Floreasca se afla deja în Bulgaria pentru a evalua și planifica preluarea în România a celor răniți”, a spus Nicolae Ciucă.

Alte elicoptere SMURD sunt in drum spre Bulgaria pentru a-i aduce acasă pe românii răniți.

„Instituțiile statului sunt pregătite să ofere sprijin cetățenilor săi, indiferent unde s-ar afla, si să le asigure o cât mai bună îngrijire.Le doresc sănătate multă românilor răniți în tragicul accident si să se recupereze cât mai rapid!”, a spus Ciucă.

Patru români au murit într-un accident rutier în care a fost implicat un autocar înmatriculat în România, lângă Veliko Tîrnovo, în Bulgaria, în noaptea de vineri spre sâmbătă. La bord se aflau 25 de pasageri, dintre care 7 cetățeni turci, iar restul români. Cinci pacienți români internați în acest moment în spitalul din Veliko Tarnovo vor fi aduși în țară cu mai multe elicoptere.