Tragedia morților în TIR-ul de la Victor Babeș: Două persoane au fost reținute. Instalația de oxigen a fost închisă din greșeală de angajații spitalului.

Blocarea aparaturii medicale ar fi survenit în urma supra-alimentării cu oxigen, ce a dus la închiderea fluxului către pacienți.

Tragedia morților în TIR-ul de la Victor Babeș. Au fost identificați primii vinovați

Alimentarea cu oxigen din autospeciala de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeș din București s-a blocat din cauza greșelii angajaților, arată primele concluzii în dosarul producerii acestei tragedii.

Trei bolnavi de Covid-19, care erau internați acolo, au murit în 12 aprilie, potrivit digi24.ro.

Expertiza depusă recent la dosar arată că o eroare umană a dus la supra-alimentarea instalației și la blocarea aparaturii medicale.

Primele concluzii ale anchetei arată că un angajat al spitalului, cel mai probabil din cadrul personalului tehnic, trimis să verifice instalația de oxigen, ar fi manevrat-o greșit și asta ar fi dus la închiderea alimentării cu oxigen în interiorul unității mobile.

Prin urmare, două persoane au fost reținute pentru 24 de ore în cazul tragediei de la Spitalul Victor Babeş. Este vorba despre șeful Serviciului tehnic și un instalator, potrivit unor surse judiciare.

Instalația de oxigen a fost închisă din greșeală de personalul medical

Concluziile anchetatorilor arată că instalația de oxigen a fost închisă din greșeală de personalul medical.

În acest dosar, polițiștii de la Omoruri au cerut o percheziție informatică, pentru a stabili dacă a fost o eroare de soft care a dus la oprirea aparatelor sau dacă cineva a manevrat greșit instalația de oxigen.

Procurorii de la Parchetul București fac, miercuri, audieri în acest dosar penal deschis după tragedia din TIR-ul ATI de la Victor Babeș.

Cercetările vizează fapte de ucidere din culpă, după ce în 12 aprilie trei pacienți care erau în TIR-ul ATI de la Victor Babeș au murit în urma unei probleme la instalația de oxigen. În unitatea mobilă mai erau cinci pacienți care au fost transferați la alte spitale.

Mai multe persoane au dat declarații

În această anchetă au dat deja declarații mai multe persoane – personal tehnic care supraveghea aparatele, personal medical care era pe tură.

Medicii și asistenții au povestit ce s-a întâmplat și cum au decurs zilele anterioare, atenția principală fiind axată pe eventuale alerte care să fi existat și care să pună sub semn de întrebare modul în care a funcționat aparatura medicală.

Verificarea ventilatoarelor în urma avariei a demonstrat că acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Primele informații după producerea tragediei indicau că reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului, a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19.

În plus, acesta a și părăsit incinta spitalului, spunea DSU atunci.

Sursă foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu.