Raed Arafat a vorbit despre serviciul 112 și a anunțat că va înainta o serie de măsuri premierului Vioricăi Dăncilă. Draftul cu măsurile prezentate va fi pus în dezbatere publică începând de joi.

„În raport a fost analizată situația actuala a serviciului 112 și a problemei localizării, unde ne aflăm acum și unde trebuie să ajungem. Este nevoie și de alte sisteme complementare. Au fost stabilite 14 măsuri împărțite pe termene: scurt, până în 12 luni, termen mediu (12-36 luni) și termen lung (până la 60 de luni). Se poate să se rezolve unele aspecte mai rapid, dar am găsit mai corect să punem termeni maximali”, a spus Arafat.

El a susținut că în cadrul ordonanței veți regăsi și aspectele legate de cartele pre-pay.
„Din cele 47% din apeluri non-urgente efectuate în cele 6 luni ale anului 2019, 52% au fost abuzive și 81% dintre acestea au fost făcute de pe cartele pre-pay unde nu s-a putut identifica proprietarul cartelei. Numai când se va apela 112, furnizorul de telefonie va da datele proprietarului”, a arătat secretarul de stat.
O altă măsură propusă este reconfigurarea infrastructurii de telefonie mobilă în colaborare și cu sprijinul STS.

„Promovarea aplicației ”Apel112” astfel ca ea să funcționeze ca o măsură temporară până la complementarea AML. Promovarea o vor face toate instituțiile astfel încât să o descarce cât mai multe persoane.

Constituirea și încadrarea a două centre de formare a dispecerilor 112. Centrele deja există, au fost făcute printr-un program cu fonduri europene și s-au făcut primele pregătiri și urmează să continuăm pregătirea printr-un program finanțat cu fonduri europene de care vor beneficia 650 de dispeceri. Ținta noastră este să formăm cât mai mulți dispeceri care să poată țină un apel cap coadă fără să transfere altcuiva”, a susținut Arafat.

Secretarul de stat a vorbit și despre  costul implementării sistemului AML (Advanced Mobile Location). „Vorbim de 600.000 de euro fără TVA și acest cost a fost depus după un calcul amănunțit din partea colegilor de la STS”, a arătat acesta.

El mai cere și instituirea unui mecanism de verificare periodică a sistemului AML pentru a vedea dacă sistemul funcționează la parametrii doriți.

„Avem în viziune ca unele dispecerate să fie comasate și să creăm dispecerate foarte profesioniste. Poate deveni subiectul unui proiect amplu cu fonduri europene”, a comentat Arafat.

El susține și pregătirea și formarea continuă a dispecerilor. „Prima fază de pregătire a personalului va fi destinată celor care sunt deja în sistem. Dacă se suplimentează personal va intra în cursul de pregătire”, a spus Arafat.