Comitetul guvernamental pentru situaţii de urgenţă a decis ca traficul aerian să fie menţinut închis pe întreg teritoriul României până luni, la ora 12.00.

Restricţia nu va fi aplicată aeronavelor care survolează România la o altitudine de peste 8.000 metri, a precizat premierul Emil Boc.

„Norul de cenuşă vulcanică acoperă în acest moment întreg teritoriul României, dar nu există depăşiri ale concentraţiilor maxime admise de poluanţi şi nu există probleme din punct de vedere al calităţii aerului, astfel că nu există recomandări speciale pentru populaţie”, a spus Boc.

El a cerut populaţiei să înţeleagă că decizia de restricţionare a traficului aerian nu a fost luată exclusiv la iniţiativa autorităţilor române, ci este legată direct de informaţiile comunicate de către reprezentanţii Aviaţiei Civile Europene şi cei ai Uniunii Europene, cu caracter obligatoriu pentru România.

„Dacă emisia vulcanică s-ar fi oprit – primul nor care a traversat România la ora 5 dimineaţă – problema era încheiată. Faptul că se emite în continuare determină cea mai mare parte din emisie să meargă pe direcţia vest-est, deci traversează partea de nord a continentului şi se duce spre Rusia, dar o parte din emisie coboară spre Europa în continuare. Această situaţie, din prognozele pe care le avem în acest moment, durează, deci există posibilitatea să vină în continuare emisie de cenuşă vulcanică spre Europa şi România, până joi”, a explicat Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

SURSA: Mediafax