Totul despre Mărțișor

Tradiționalul mărțișor este un simbol aducător de noroc și bunăstare. Pe 1 Martie, românii respectă mai multe tradiții menite să le aducă noroc și prosperitate pe tot parcursul anului. Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este legat de mărțișor, o tradiție străveche și profund înrădăcinată în cultura populară românească.

Potrivit unor cercetători, obiceiul mărțișorului își are originile în tradițiile romane antice. Pe atunci, strămoșii noștri celebrau, la 1 martie, sosirea primăverii și începutul noului an agricol.

Mărțișorul a devenit un simbol al norocului, al prosperității și al bucuriei. El este oferit, în special, femeilor, în prima zi a primăverii.

Tradiția de a oferi mărțișoare femeilor este una veche și a fost transmisă de-a lungul generațiilor în cultura românească. Obiceiul de a le oferi femeilor acest simbol se pare că a pornit tot de la romani. Ei asociaseră această zi cu zeița Juno, oferind protecție și fertilitate femeilor.

Cu toate acestea, în unele regiuni din Moldova, Bucovina sau Maramureș, există obiceiul ca și bărbații să primească mărțișoare.

Care este semnificația mărțișorului

Potrivit folclorului românesc, semnificația firelor albe și roșii ale mărțișorului este legată de o legendă mai puțin cunoscută.

Conform acestei legende, se spune că Soarele s-a coborât pe pământ sub forma unei fete frumoase și a fost prins de un zmeu. Pentru a-l elibera, un viteaz s-a luptat cu zmeul, vărsându-și sângele în zăpadă. După ce Soarele a reușit să urce din nou pe cer, în locurile unde zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei – vestitorii primăverii.

Mărțișoare
Mărțișoare/SURSA FOTO: Dreamstime

Culoarea roșie a mărțișorului simbolizează focul, sângele și soarele, în timp ce culoarea albă reprezintă înțelepciunea unui bărbat.

Conform credințelor bucovinene, mărțișorul reprezintă firul zilelor din an, tors de către Baba Dochia în timp ce urcă cu oile pe munte, asemănător firului vieții omului tors la naștere de către ursitoare.

Se spune că purtarea mărțișorului în prima zi a lunii martie aduce noroc și sănătate celui care îl poartă. Tradiția mai precizează că mărțișorul ar trebui purtat până când se observă primul copac înflorit sau prima rândunică.

Ține mărțișorul sub pernă pentru noroc

În plus, pentru a avea noroc pe tot parcursul anului, se spune că mărțișorul ar trebui păstrat sub pernă.

În anumite regiuni, mamele leagă un mărțișor, împreună cu o monedă de aur sau argint, de mâna copiilor înainte de răsăritul zilei de 1 Martie, cu speranța de a-i proteja de bolile viitoare.

În Dobrogea, tradiția indică purtarea mărțișoarelor până la venirea cocorilor, moment în care acestea sunt aruncate în aer pentru a simboliza fericirea înaripată.

Locuitorii din Transilvania obișnuiesc să atârne șnururile alb-roșii la ferestre, uși și chiar de coarnele animalelor, ca o formă de alungare a spiritelor rele.

În Bihor, se spune că cei care reușesc să se spele cu apa ploii în ziua de 1 Martie vor fi binecuvântați cu frumusețe și sănătate.

În Banat, fetele au obiceiul de a se spăla cu zăpadă pentru a atrage norocul în dragoste și pentru a fi iubite pe tot parcursul anului.