Toți șoferii trebuie să știe asta! Ce faci dacă îți expiră ITP-ul într-o țară UE

Potrivit Registrului Auto Român, șoferii care au un vehicul înmatriculat în România și au nevoie să efectueze ITP-ul acestuia în altă țară, o pot face fără probleme. ITP-ul se poate face în anumite țări membre ale blocului comunitar, în baza legislației naționale din țara respectivă. Totuși, este de menționat că ITP-ul efectuat în acea țară nu va fi recunoscut de către state membre terțe, nefiind posibilă astfel nici recunoașterea în România.

Așadar, românii care se află în această situațue trebuie să se intereseze autorităților statului unde se află vehiculul a cărei ITP expiră sau chiar în cadrul unor stații autorizate de ITP din acel stat membru, dacă se poate efectua ITP la vehicule înmatriculate în alte state membre, cu eliberarea documentelor legale doveditoare.

În plus, românii sunt sfătuiți să solicite informații și la societatea de asigurări unde este asigurat vehiculul în cauză cu privire la recunoașterea acestor ITP în cazul implicării acestuia în evenimente rutiere.

Ce se întâmplă dacă expiră ITP-ul

Registrul Auto Român informează că în cazul în care ITP-ul expiră, în conformitate cu prevederile OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările și completările ulterioare, se suspendă de drept înmatricularea vehiculului respectiv. Pentru eventuale clarificări referitoare la acțiunea de suspendare a înmatriculării, puteți să vă adresați Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor sau I.G.P.R. – Direcția Rutieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Având în vedere faptul că la acest moment dat nu există o soluție europeană agreată și general valabilă cu privire la efectuarea ITP, la revenirea în România vehiculul va trebui să fie supus efectuării ITP în cadrul unei stații autorizate sau a unei reprezentanțe teritoriale RAR, în baza legislației naționale, deoarece vehiculul respectiv nu va figura înregistrat cu ITP valabilă în baza națională de date (cu toate implicațiile legale) chiar dacă dovada privind efectuarea ITP emisă de alt stat membru este încă în termen de valabilitate.

Sursă foto: Dreamstime