Anunțul momentului despe Pfizer! Toți cei vaccinați trebuie să știe. Ce se întâmplă cu a treia doză

CNCAV anunță că Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a dat undă verde administrării celei de a treia doză de vaccin Pfizer și Moderna pentru persoanele cu imunosupresie severă, subliniind că imunitatea acestora va crește semnificativ după încă o doză.

În ceea ce privește restul persoanelor, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente spune că, în acest moment, nu este nevoie de încă o doză de vaccin pentru cei care au făcut deja schema completă, deoarece aceste persoane au un grad de protecție suficient de mare.

„La data de 12 august, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a modificat autorizaţiile de utilizare în regim de urgenţă pentru vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Spikevax/ Moderna, pentru a permite administrarea unei doze suplimentare la persoanele cu imunosupresie puternică, în mod special pentru cele care au suferit un transplant sau care au fost diagnosticate cu boli care generează un nivel echivalent de imunodeficienţă. Celelalte persoane care au efectuat schemă completă de vaccinare nu au nevoie de rapel”, a precizat CNCAV.

CNCAV mai spune că FDA a evaluat informațiile cu privire la administrarea celei de-a treia doză de Pfizer sau Moderna.

„Persoanele cu imunosupresie severă sunt predispuse la o evoluţie nefavorabilă a COVID-19 şi au în general un răspuns mai redus la vaccinare. Este de aşteptat ca acestea să fie printre primele care ar putea beneficia de pe urma administrării unei doze de rapel, la un interval de timp după vaccinarea iniţială. Din acest motiv, FDA a evaluat informaţiile cu privire la administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer-BioNTech sau Moderna acestor persoane şi apreciază că astfel imunitatea va creşte semnificativ”, a explicat CNCAV.

Ceilalți oameni nu au nevoie, încă, de o a treia doză

FDA se menține fermă pe poziție și spune că persoanele cu o schemă completă de vaccinare nu au nevoie de o a treia doză, deoarece au un grad de protecție suficient de mare.

„Agenţia Europeană a Medicamentului evaluează la acest moment datele ştiinţifice şi studiile clinice disponibile în vederea autorizării administrării unei doze suplimentare de vaccin împotriva COVID-19 anumitor categorii vulnerabile şi pentru a putea sprijini deciziile autorităţilor responsabile cu politicile de vaccinare în Statele Membre UE”, a arătat CNCAV.

Efectuarea schemei complete cu vaccinurile autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) oferă beneficiarilor protecţia maximală împotriva maladiei COVID-19. Odată cu intensificarea circulaţiei variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 în ţările UE/SEE, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (European Centre for Diseas Prevention and Control – ECDC) încurajează persoanele eligibile pentru vaccinare să înceapă şi să finalizeze în timp util schema recomandată împotriva COVID-19.

Sursă foto: Dreamstime