Autoritățile impun condiții stricte de siguranță a pacienților, iar dentiștii spun că le este imposibil să le respecte pe toate, mai ales că unele sunt incompatibile cu aparatura din cabinetele dentare. Noile reguli ar putea duce la o creștere de 700RON/ședința, fără a lua în calcul manopera.

Ce spune stomatologul Luciana Popa

„Nu știu care sunt cerințele autorităților, nu sunt accesibile ușor. Activitatea stomatologică se desfășoară în mod diferit, avem activitate de clinică cu rulaj mare de pacienți, cu personal mult și avem și activitatea de cabinet, cel mai des accesată, este vorba de cabinetele mici care sunt răspândite peste tot. Nu putem cere același lucru pentru  ambele locații de desfășurare a activității stomatologice.”, a spus aceasta la Antena 3.

”Nu este clar dacă putem lucra sau nu”

”Recomandările pe care noi le-am urmărit se referă la activitatea din clinică, care vede mulți pacienți cu urgențe. Cabinetele mici nu vor fi așa. Pacienții care înainte mergeau la cel mai apropiat cabinet, acum nu mai au acest cabinet. Nouă nu ne este clar dacă putem sau nu lucra.

Vrem să discutăm clar despre ce este vorba, dacă ni se cere un cort de triaj în față de exemplu, nu se va putea. Prețurile la măști acum sunt enorme, ceea ce implicit va duce la creșterea prețurilor tratamentelor stomatologice, indiferent dacă este vorba de o urgență sau o manoperă obișnuită.”, a mai declarat aceasta.

Costurile tratamentelor vor exploda

”Dacă va trebui să avem aceste echipamente de protecție permanent și să trebuiască să investim și în aparatura de decontaminare a aerului, costurile pentru tratamente vor fi mari.

Prețurile ar putea crește de la 300 lei la 1000 lei pentru fiecare prezentare în cabinet a pacientului, fără prețul manoperei. Este foarte mult”, a declarat medicul stomatolog Luciana Popa.