Mulți adulți se confruntă între 45 și 65 de ani cu o criză a vârstei mijlocii. O teorie comună cu privire la această etapă a vieții este că ar trebui să te aștepți să te confrunți cu tulburări interioare legate de identitatea ta, de alegerile tale de viață și de mortalitate – cu alte cuvinte, o criză a vârstei mijlocii.

O transformare psihologică profundă

S-a răspândit ideea că această criză a vârstei mijlocii este o certitudine biologică, iar în zilele noastre, ea este asociată de multe ori cu stereotipuri ale bărbaților de vârstă mijlocie care își cumpără mașini de lux sau divorțează pentru a-și recăpăta un sentiment de tinerețe.

Psihologul Elizabeth Balla vorbește despre acest subiect și despre semnele acestei etape din viața fiecărui adult.

„Mijlocul vieții este o transformare psihologică profundă în viața unui om, principala dilemă cu care se confruntă este dilema neliniștii”, a spus Elizabeth Balla, psiholog, trainer și coach, potrivit Antena 3.

Diferă de la o persoană la alta

Poate că începi să regreți parcursul tău profesional și te simți prins în capcană de deciziile tale financiare, îți faci griji cu privire la un declin al abilităților tale fizice sau te neliniștești cu privire la obiectivele pe care le-ai ratat.

„Diferă de la persoană la persoană, diferă în funcție de sex, o trăim în funcție de educația fiecărei persoane. De exemplu, bărbații care se confruntă cu această dilemă au de-a face cu o criză de personalitate, se comportă ca un don Juan, își cumpără mașini scumpe tocmai pentru a-și recompensa acea viteză din viață. Nu își acceptă anii, intră în relații extraconjugale, care de cele mai multe ori se termină cu divorțul. Foarte mulți își intră în rolul lor profesional de vârf”, a mai spus psihologul.

În această fază multe femei refuză să își accepte vârsta reală și apelează la diverse operații estetice. De asemenea, apelează la haine și accesorii în trend și caută să participe la activități destinate tinerelor.

„Pentru moment cu siguranță că sunt utile și aceste metode, e nevoie tocmai pentru încrederea de sine, dar nu sunt suficiente. Înțelegerea acestor transformări profunde ale corpului trebuie să fie duse la bun sfârșit nu doar prin intervenția fizică, ci și emoțională”, a mai spus psihologul.

Începe o perioadă foarte frumoasă din viață

Schimbarea este inevitabilă pe măsură ce îmbătrânești, iar a te împăca cu acest lucru este vital pentru a găsi satisfacție la vârsta adultă mijlocie. O abordare adaptivă a vieții vă va ajuta să vă adaptați la aceste schimbări și să cultivați reziliența emoțională.

„Parcurgerea acestui proces este trăirea conștientă, a provocărilor, stabilirea permanentă a țelurilor și urmărirea atingerilor, pentru că cu această vârstă nu se termină viața. Ba dimpotrivă, din acest moment începe o perioadă foarte frumoasă. Trebuie să căutăm acele medii care se potrivesc cu atitudinea noastră, cu mentalitatea noastră, cu nivelul nostru de înțelegere, de aprofundare a vieții, mediul potrivit își va spune întotdeauna cuvântul”, mai transmite psihologul.