Cea mai bună modalitate pentru a reduce facturile la gaze! Toți românii trebuie să știe

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a făcut un calcul simplu care arată că românii care au un apartament cu două camere pot face o economie lunară de peste 100 de lei, dacă aleg să seteze termostatul cu câteva grade mai puțin.

Cetățenii europeni deja au făcut acest calcul, motiv pentru care cehii, italienii și suedezii au o temperatură medie care trece puțin de 19 grade Celsius. Nemții și englezii preferă să stea în case puțin mai reci, acolo unde termometrele arată o temperatură cu puțin peste 18 grade Celsius, în timp ce temperatura medie din apartamentele românilor este de 22,2 grade Celsius, arată un studiu efectuat în 8 țări din Europa.

Din cauza facturilor tot mai mari la gaze, românii au apelat și ei la această metodă. O femeie din Constanța le-a spus reporterilor de la Știrile Pro TV că anul trecut a avut 24 de grade în casă, iar anul acesta și-a mai permis acest lux.

„Anul trecut poate ne-am permis să avem 24 de grade în casă, anul acesta am avut și 21 și mai puțin si îl mai oprim în așa fel încât consumul să fie cât mai mic și să ne coste cât mai puțin”, a declarat femeia.

Un alt bărbat din Cluj spune că ține centrala termică pe 20 de grade Celsius, iar atunci când pleacă de acasă scade temperatura cu 2 grade.

„Mi-am dat seama că e mai eficient să o țin pe 20. Pot să pun un hanorac pe mine sau ceva. Când plec de acasă, de obicei, o las pe 18 grade și atunci când ajung de la serviciu sau de unde sunt plecat o dau înapoi pe 20 de grade”, a spus un acesta.

Putem economisi peste 100 de lei la factură

Constantin Cilibiu, profesor la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca a declarat că orice grad în minus reprezintă o scădere cu 6% a facturii. Concret, un cei care dețin un apartament de 45 de metri pătrați pot avea o economisire de peste 100 de lei.

„Avem de la 23 la 22, deci practiv reducem de la 177.19 kWh la 167.84, ceea ce înseamnă 9.35kWh MP la suprafața de 45 de MP avem 420 kWh pe care îi înmulțim cu prețul și avem undeva aproape 110 lei pe un singur grad”, a explicat profesorul UTCN.

Temperatura optimă este de 18 grade Celsius

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) spun că temperatura optimă pentru o persoană bine îmbrăcată este de 18 grade Celsius. Ei spun că în sufragerie, acolo unde oamenii stau în haine de casă, temperatura ar trebui să fie undeva între 19-22 de grade Celsius.

În dormitor, specialiștii spun că temperatura trebuie să fie de cel mult 20 de grade, în timp ce în baie aceasta trebuie să fie cu câteva grade mai ridicată decât în restul camerelor, dar să nu depășească 24 de grade Celsius.