Declinul numărului de turişti străini afectează redresarea economiei elene, care se confruntă cu al cincilea an de recesiune. Turiştii care au vizitat Grecia au cheltuit în primele cinci luni din acest an 1,48 miliarde de euro, cu 12,5% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2011.

Turismul reprezintă 16,5% din economia ţării iar unul din cinci greci lucrează în acestă industrie. Datele vin într-un moment în care Grecia încearcă să-şi reducă deficitul bugetar
Mai mulţi englezi, mai puţini nemţi

Numărul turiştilor care au sosit cu zboruri charter în insula Rodos a scăzut cu 53.000 în ianuarie-iunie 2012, conform datelor transmise de aeroportul din Rodos. Turiştii britanici au reprezentat cel mai numeros grup de vizitatori al insulei, înregistrând o creştere de 5,7%, la aproape 108.000, în timp ce numărul turiştilor din Germania, al doilea mare grup de vizitatori, a scăzut cu 24%, la 65.700 dar numărul turiştilor ruşi a urcat cu 28%.

În total, 2,2 milioane de germani şi-au petrecut vacanţa în Grecia anul trecut, dar anul acesta sunt aşteptaţi mai puţini vizitatori din Germania, conform estimărilor Asociaţiei companiilor de turism din Grecia. Turiştii britanici au reprezentat al doilea mare grup de vizitatori anul trecut, cu 1,7 milioane de persoane, în scădere de la 1,8 milioane de persoane în 2010.
Veniturile din turism, în scădere cu 15%

Veniturile generate de sectorul turistic, un sector vital al economiei Greciei, ar putea să scadă cu până la 15% în acest an, afectate de incertitudinea politică care a reaprins îngrijorările că Grecia ar putea ieşi din zona euro, a avertizat preşedintele Asociaţiei companiilor de turism din Grecia (SETE), Andreas Andreadis.

Această scădere ar urma după un sezon 2011 deosebit de profitabil, când Grecia a înregistrat o creştere de 10% a veniturilor din turism până la 10,5 miliarde de euro. Numărul turiştilor care au vizitat Grecia anul trecut a crescut cu 1,5 milioane persoane ca urmare a scăderii preţurilor şi a turbulenţelor politice din Egipt şi Tunisia, ţări care rivalizează cu Grecia în termen de destinaţii turistice.

Reprezentând aproximativ 15% din Produsul Intern Brut şi o cincime din locurile de muncă, turismul este un sector cheie pentru Grecia. Aproximativ 15 milioane de turişti vizitează anual Grecia, scrie Agerpres.