Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, vine cu o veste foarte bună, în contextul pandemiei de coronavirus. Trei companii din România şi-au arătat disponibilitatea de a produce biocide, atât pentru spitale, cât şi pentru populaţie. Primul aviz va fi emis săptămâna viitoare, a precizat Popescu. Companiile la care se referă ministrul sunt Antibiotice Iaşi, OMV Petrom şi Farmec Cluj.

„Vestea bună este că un alt mare producător român, Antibiotice Iaşi, a cerut aviz pentru a produce două tipuri de biocide, un gel pentru populaţie, pentru spălatul pe mâini, şi biocide pentru spitale. Inclusiv OMV Petrom va solicita săptămâna viitoare aviz pentru biocide. Deci piaţa începe să se mişte, companiile încep să se mişte şi sunt convins că vom rezolva această problemă a biocidelor”, a precizat ministrul Virgil Popescu pentru B1 TV.

Ce greutăţi a întâmpinat compania Farmec Cluj?

Ministrul Economiei a vorbit şi despre compania Farmec care a aplicat pentru producţia de biocide la Agenţia Naţională a Medicamentului, însă procedura a fost greoaie. După ce s-a stabilit prin Ordonanţă Militară că şi institutele armatei, respectiv Institutul Cantacuzino să poată emite avize şi autorizaţii pentru biocide, totul s-a rezolvat rapid, iar compania Farmec va avea toate aprobările necesare săptămâna viitoare şi va putea începe să producă biocide.

„Sunt în discuţii, vorbesc cred că de câteva ori pe zi cu directorul general de la Farmec. Împreună cu colegii de la Guvern am pus în Ordonanţa Militară, dacă nu mă înşel 4, posibilitatea ca institutele armatei, respectiv institutul Cantacuzino să poată da aceste avize şi autorizaţii pentru biocide. Până acum procedura era foarte lungă. Farmec, ca orice companie de bună credinţă, în urmă cu două săptămâni a aplicat pe Agenţia Naţională a Medicamentului şi acolo nu s-au descurcat. Ne-au contactat, am venit foarte rapid, am vorbit cu ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, iar săptămâna viitoare Farmec va avea avizul şi autorizaţia pentru a putea produce biocide în România”, a mai declarat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.